Structura centralei Liepsnele

Structura centralei Liepsnele reprezinta punctul său forte. Datorita simplitatii constructiei sale, centrala Liepsnele are un randament si o autonomie foarte buna.

Forma centralei – cilindrica – tip cazan pe verticala diferita fata de centralele clasice reprezinta un avantaj important.

 • puteti utiliza si lemne verzi
 • arderea este ecologica (clasa de emisii CO – 4)
 • economie de combustibili
 • ardere neintrerupta

Schema cazanelor Liepsnele

 1. Regulator tiraj
 2. Sistem de ridicare cu role
 3. Clapeta de alimentare cu aer
 4. Tija regulatorului de tiraj
 5. Racord TUR
 6. Compartiment de preincalzire a aerului
 7. Racord pentru cosul de fum
 1. Cablu pentru ridicarea distribuitorului de aer
 2. Supapa de comutare lemne/carbune (doar la centralele universale) – instalat in spatele distribuitorului de alimentare cu aer.
 3. Usa pentru alimentare cu combustibil
 4. Distribuitor de aer
 5. Combustibil
 6. Usa pentru eliminare cenusa
 7. Supapa de presiune
 8. Racord RETUR
 9. Telescop alimentare cu aer
 10. Baza din otel
 11. Platforma asezare cazan

*Centralele universale sunt dotate cu gratar

structura centrala liepsnele

Cazanul este format dint-un cilindru de oțel acoperit de un alt cilindru de oțel de dimensiuni mai mari care formeaza schimbatorul de caldura. Apa caldă circulă printre cele 2 cilindre.

Regulatorul termic de tiraj este instalat în partea din față a boilerului (1).

În structura centralei sunt montate doua usi, o ușă pentru încărcarea cu combustibil solid (10), o ușă pentru scoaterea cenușii (13) și o deschidere pentru racordul coșului de fum (7).

De asemenea, din structura centralei fac parte și conductele de tur și retur a apei (5-15).

Există un compartiment de preîncălzire a aerului (6) instalat deasupra compartimentului de ardere a centralei pentru îmbunătățirea calității combustiei și a transmisiei de căldură.

Cazanele cu funcționare pe bază de turbă sau cărbuni pot fi configurate cu supapă de comutare (9) și grătar .

Există o distanță între compartimentul de încălzire a aerului  și pereții centralei prin care trece fumul, astfel încât căldura este mai bine transmisă.

Distribuitorul de aer

O conductă telescopică de alimentare cu aer (16) este montată în  compartimentul de incalzire a aerului  la capătul căruia este  fixat distribuitorul de aer (11).

În partea superioară cazanului se află o deschidere pentru injecție cu aer și clapeta de alimentare cu aer (3). Cablul de ridicare cu inel (8) al mecanismului de alimentare cu aer și al cârligului de fixare se află în partea dreapta.

Scopul distribuitorului de aer este acela de a distribui corect aerul în zona de combustie de lângă și de deasupra distribuitorului. Distribuitorul de aer se înclină pe partea combustibilului situat la margine care nu se arde atât de puternic precum combustibilul situat in centru.

În timpul arderii distribuitorul de aer  coboara în jos, în funcție de arderea combustibilului, presându-și greutatea pe combustibilul care urmeaza a fi ars.

Nu se recomandă ridicarea distribuitorului de aer pe durata arderii, deoarece deplasarea distribuitorului de aer în sus și în jos duce la rotirea și adâncirea acestuia în zona de ardere, si scade autonomia de ardere a cazanului.

Drept urmare, funcționarea cazanului devine neeconomică iar piesele sistemului de alimentare cu aer se uzează mult mai repede. În caz de pericol de incendiu, distribuitorul trebuie  tras cu cablul (8)  si fixat in carlig, pentru a minimaliza cantitatea de aer proaspăt care ar putea pătrunde in interiorul camerei de ardere.

Descopera centralele Liepsnele! Economie de combustibil fara batai de cap, fara tehnologii complicate!

Meniu
Call Now Button0769 076 287