Instalare centrala liepsnele
Se recomandă că instalarea unei centrale Liepsnele să fie făcută de personal avizat (instalatori) cu experiență. Procesul de instalare este simplu dar experiență instalatorilor este necesară. Nu oricine are experiență în a instala centrale termice pe lemne.
IMPORTANT: ESTE STRICT INTERZISĂ DESCHIDEREA UȘII PENTRU SCOATEREA CENUȘII PE DURATA PROCESULUI DE ARDERE.
Cerințe pentru camera centralei
- Camera în care este instalată centrală trebuie să aibă cel puțîn 210 cm înălțime, special concepută pentru centrală, conform normelor în vigoare;
- Podeaua trebuie să fie din beton;
- Dimensiunea camerei trebuie să fie mai mare de 4 m²;
- Camera trebuie să fie separată de incintele rezidențiale încălzite;
- Camera centralei trebuie să fie prevăzută cu un sistem de ventilare interioară, în peretele acesteia, direct de afară;
- Centrală trebuie instalată pe o suprafață de beton (la boloboc). Nu există proces de combustie în partea inferioară a centralei, principiul de funcționare a centralei include combustia superioară, procesul de ardere are loc de sus în jos;
- Dacă se utilizează sistemul de încălzire cu circuit închis este recomandată utilizarea unei supape termostatice pentru răcire „Regulus DBV1” sau utilizarea unor supape termostatice de răcire de același tip fabricate de către alți producători. Astfel, în camera centralei trebuie instalată o conductă de colectare a apei fierbinte în exces. Astfel de supape necesită și alimentarea cu apă rece.
Schemă sistemului de încălzire - MOD PARALEL
( boilerul este legat în paralel) – Cea mai bună opțiune!
Pași de urmat după ce legătura centralei a fost realizată:
- Dacă centrală este alimentată cu lemne, supapă (9) trebuie închisă (coborâtă din suport), iar dacă centrală este alimentată cu cărbune, supapă trebuie deschisă( ridicată în suport). Distribuitorul de aer (11) trebuie să fie ridicat în momentul în care centrală este încărcata cu combustibil. Acest lucru se realizează prin tragerea inelului (8) atașat la cablu. Cablul este localizat în partea dreaptă a ușii. În timpul alimentării, inelul trebuie să fie așezat pe cârlig.
- Folosiți distribuitorul e aer indicat în Fig. 6 dacă centrală este alimentată cu lemne sau cărbune. Așezați lemnele pentru foc în poziție orizontală punând lemnele mai lungi la mijloc, iar cele mai scurte la margine. Încercați să nu așezați lemnele pentru foc în poziție verticală la mijloc. Este recomandabil să umpleți golurile dintre lemne cu rumeguș sau deșeuri.
- Dacă folosiți cărbune sau turbă este necesar să utilizați grătarul și asigurați-vă că supapă (9) este deschisă (ridicată). Cărbunele pe care îl folosim trebuie să fie între 10 – 20 cm în diametru. Nu amestecați cărbunele cu alte tipuri de combustibil, însă așezați câteva lemne uscate, aproximativ 2 kg, deasupra pentru aprinderea focului. Atunci când centrală funcționează doar cu cărbune randamentul centralei este influențat de calitatea combustibilului.
- Pentru un randament cât mai bun este recomandat să utilizăm brichete de cărbune. Înainte de a aprinde focul în centrală este necesar să consultați manualul cu instrucțiunile de utilizare a regulatorului de tiraj și să verificați dacă instalația corespunde cu specificațiile din manual. Pentru un randament și o autonomie cât mai mare trebuie să folosim un combustibil corespunzător, sub 20% umiditate.
- Alimentarea cu combustibil a centralei se face pe ușa superioară. Așezați lemnele pe orizontal, aprindeti focul și închideți parțial ușa lăsând o deschidere de 2-5cm, timp de 2-3 minute. Când lemnele se aprind, închideți ușa complet, scoateți inelul cablului (8) din cârlig și lăsați în jos distribuitorul de aer pe combustibil.
- Există lichid inflamabil pentru cuptoare sau șeminee care poate fi utilizat pentru aprinderea focului, însă este strict interzisă utilizarea acestuia în timpul procesului de aprindere și ardere la centralele termice Liepsnele. Se pot folosi pastile de aprins focul.
SCHEMĂ SISTEMULUI DE ÎNCĂLZIRE - MOD SERIE
( boilerul este legat în serie)
Atunci când boilerul termoelectric este legat în serie la sistemul de încălzire nu este nevoie să îi stabilim debitul de apă. Oricum, acest tip de legătură nu este întotdeauna posibil.
Dacă este nevoie vor fi montate alte accesorii de către tehnicieni calificați care vor face legăturile centralei la sistemul de încălzire, pentru a putea face și alte reparațîi în viitor prin deconectarea părților sistemului de încălzire.
Supapă de siguranță se montează direct pe cazan, în conexiunea special construită. În acest loc nu se va monta nici un fel de armătură(robinet, termostat, etc.). La supapă de siguranță trebuie montată o conducta de scurgere a aburului, în așa fel încât utilizatorul să nu poată fi accidentat.
Pași de urmat după ce legătura centralei a fost realizată:
- Este necesară reglarea debitului de apă caldă în centrală.
- Este necesar să adaptați aceste debite astfel încât să nu depășească limitele maxime permise (L-10 250l/h) (L-20 600l/h), (L-40 1000l/h) folosind robinetul de reglare a debitului (1). Vană termică de amestec termostata trebuie montată pe conducta de retur a centralei, iar pompă de recirculare trebuie să fie pornită în timpul aerisirii sistemului. Aerisirea sistemului este obligatorie înainte de prima pornire a centralei. Nu porniți până nu aerisiți;
- Aprindeți focul în centrală și reglați temperatura dorită folosind regulatorul de tiraj din dotare;
- Efectuați toate reglajele necesare funcționarii corecte a sistemului de încălzire.
ESTE STRICT INTERZISĂ DESCHIDEREA UȘILOR ÎN TIMPUL FUNCȚIONARII CENTRALEI.
NU PERMITEȚI PĂTRUNDEREA AERULUI PRIN UȘA DE SCOATERE A CENUȘII. Verificați periodic etanșeitatea închiderii ușilor.
Deschideți o fereastră în camera centralei sau introduceți aer prin alte mijloace pentru că centrală să-și procure cantitatea suficientă de aer necesară procesului de ardere.
Este interzis să încărcați centrală cu lemne în timpul aprinderii centralei. Este permisă alimentarea cu lemne sau deșeuri de dimensiuni mari doar după terminarea procesului de ardere.
Dacă centrala este aprinsa cu lemne umede sau alte lemne de foc, recomandăm utilizarea ventilatorului pentru alimentarea cu aer și umplerea golurilor cu lemne uscate pentru a stabiliza procesul de ardere. Dacă veți utiliza brichete de turbă sau cărbune este necesară utilizarea ventilatorului pentru alimentarea cu aer. Toate tipurile de combustibil vor fi încărcate prin ușa superioară. Ventilatorul pentru alimentarea cu aer este pornit de îndată ce centrala s-a aprins, atunci când ușa superioară a fost deja închisă.
SCHEMA DE MONTAJ CENTRALĂ + PUFFER
CERINȚE PENTRU COȘUL DE FUM
- Regulator de tiraj automat;
- Ușă de vizitare coș;
- Racord;
- Racord T pentru coșul de fum al centralei;
- Racord T pentru regulatorul de tiraj;
- Colector de condens;
- Conductă eliminare condens;
- Centrala Liepsnele.
În cazul centralelor Liepsnele trebuie instalat un regulator de tiraj al fumului dacă tirajul este mare. Regulatorul de tiraj al fumului nu este inclus în echipamentul cazanelor.
Cazanul necesită un canal de conducere a gazelor spre coș, orizontal, astfel încât condensul format să nu intre în centrala.
Racordul dintre centrala si cosul de fum trebuie sa fie orizontal și nu mai lung de 150 cm sau mai scurt 20 cm , bine sigilat și izolat. Coșul centralei va fi periodic curățat în conformitate cu cerințele de Prevenire a Incendiilor.
Regulatorul de tiraj automat al fumului este utilizat pentru controlul tirajului și eliminarea vibrațiilor (vibrația se simte în momentul în care tirajul coșului de fum este foarte puternic).
Regulatorul de tiraj al fumului este furnizat împreună cu centrala.
În coș se montează un racord din oțel inoxidabil împreună cu un regulator de tiraj.
Cerințe de conectare la sistemul de încălzire
Produsul nostru nu este similar structurilor anterioare. Prin urmare centrală trebuie montată de tehnicieni calificați care garantează lucrarea, cunoscând foarte bine cerințele sistemului de încălzire și principiile acestuia de funcționare. Există câteva reguli cheie pentru instalarea centralelor termice, și de aceea recomandăm câteva schițe simple și eficiente pentru montaj!
Din moment ce centrală este înalta și locul de ardere din interior se schimbă treptat, apă caldă trebuie să circule într-o singură direcție și nu trebuie să depășească limitele de debit stabilite (L-10 250l/h) (L-20 600l/h) (L-40 1000l/h). Această este una dintre cele mai importante reguli.
Cerințe de conectare la sistemul de încălzire
Instalarea unei vane termice de amestec cu termostat de 55 °C sau 60 °C.
Este recomandată pentru a menține temperatura apei constanța pe returul centralei , montați pompă de recirculare după vană termică de amestec, în sistemul de încălzire, pe conducta de retur a centralei.
Pentru automatizarea pompei de recirculare este recomandat să montăm un termostat de imersie sau contact cu brățară, pe țeavă de tur cât mai aproape de centrală (nu recomandăm termostate electronice).
Acest termostat trebuie reglat să cupleze în momentul în care temperatura apei crește peste 40 de grade. Nu montați termostatul în locul special destinat pentru supapă de presiune.
Montați robinetul de debit (DN 25) cât mai aproape de centrală, pe retur. Recomandăm un robinet de debit cu funcție de măsurare a debitului. În acest mod vă puteți asigura că debitul din sistemul de încălzire nu va depăși limitele stabilite, menționate mai sus;
Montați cât mai puține pompe de recirculare, însă dacă acest lucru nu este posibil, încercați să le montați astfel încât să nu deterioreze circulația în sens unic a sistemului de încălzire. Acest lucru poate fi făcut prin utilizarea unor supape de sens. Montați Filtru Y. Este recomandat să montăm 2 supape de siguranță de 1.5 bar.
Pentru a evita un debit de apă în exces și zgomot în sistemul de încălzire, calculați puterea electrică a pompelor de recirculare:
- Centrală 10 kW poate fi asociată cu o pompă de recirculare apă de – 25-60W
- Centrală 20 kW poate fi asociată cu o pompă de recirculare apă de – 40-80W
- Centrală 40 kW poate fi asociată cu o pompă de recirculare apă de – 50-100W
O piesă de echipament montată neadecvat poate cauza deteriorări sistemului de încălzire și boilerului.
Setări ale termoregulatorului de tiraj
Termoregulatorul Honeywell are rolul de a limita cantitatea de aer prin cazan. Prin intermediul acestuia, se închide sau deschide clapetă de aer, care controlează aerul de combustie şi automat temperatura în focar, mențînându-se temperatura reglată, constanța, a apei în cazan.
Setarea termoregulatorului de tiraj: Clapetă de aer este montată pe cazan în partea superioară a camerei de preîncălzire a aerului. Tijă termoregulatorului este legată printr-un lanț de parghia clapetei de aer. Un capăt al lanțului se va lega la parghia clapetei de aer, iar cealaltă parte la tijă termoregulatorului, reglarea lungimii făcându-se în partea opusă.
Surplusul din lungimea lanțului, se va îndepărta prin tăiere, lăsând câteva perechi de zale de rezervă. Inițial, clapetă de aer se fixează în poziția deschis la maximum.
Când apă din cazan ajunge la 70-75 grade, clapetă se coboară în poziția închis; butonul de reglaj al regulatorului se poziţioneaza în dreptul gradatiei 70°С, lanțul se va întinde în așa fel încât să fie tensionat, iar clapetă de alimentare cu aer va fi întredeschisă cu 1-4 mm.
După scăderea temperaturii apei în cazan, termoregulatorul deschide treptat clapetă de aer. Când temperatura ajunge din nou la 70-75 grade sau puțîn peste această valoare, regulatorul închide din nou, clapetă de aer. În acest fel se menține constanța temperatura de lucru în cazan. În cazul deconectării lanțului sau dacă observați o neconcordanță între temperatura prereglata și temperatura cazanului, ansamblul termoregulatorului se va regla din nou în ordinea descrisă mai sus.
Alegerea unei alte temperaturi a agentului termic la ieșirea din cazan nu implică refacerea lungimii lanțului termoregulatorului, operațiunea de mai sus efectuîndu-se o singură dată. Rotiți doar butonul roșu al termoregulatorului în poziția temperaturii dorite (70-75 grade).
Instalarea mecanismului de alimentare cu aer
- Mecanism de alimentare cu aer (montarea unui ventilator îndreptat în jos);
- Ventilator electric;
- Coș de fum;
- Ușile centralei.
Pentru automatizarea ventilatorului este recomandat sa montam un termostat de imersie sau contact pe teava de tur a centralei. Acesta are rol de a decupla ventilatorul in momentul in care temperatura din cazan depaseste valoarea setata .
EVALUAREA FUNCȚIONĂRII CENTRALEI
- Dacă după aprindere centrală funcționează bine, și mai apoi capacitatea să și tirajul descresc, înseamnă că nu este suficient de etanș racordul de evacuare a gazelor spre coș. În acest caz verificați etanșeitatea racordului la conexiunile cu central și coșul, verificați etanșeitatea coșului de fum, și verificați ușile să fie închise etanș. Golurile trebuie sigilate;
- Dacă după ardere se aude un zgomot ritmic înăuntrul centralei și uneori iese fum, înseamnă că tirajul canalului de conducere a gazelor spre coș este prea puternic – centrală nu are capacitate și funcționarea să nu este economică. În acest caz, trebuie folosit un stabilizator de tiraj al coșului;
- În cazul în care combustibilul arde bine dar indicatorul de temperatură se ridică ușor și condensul se scurge prin canalul de conducere a gazelor spre coș, înseamnă că debitul de apă caldă este depășit. Trebuie reglat.
- Porniți pompă de recirculare pe cea mai mică treaptă și reduceți debitul prin robinetul de debit al centralei din cadrul sistemului de încălzire până ce condensul nu mai picură de pe canal iar temperatura boilerului ajunge la 70 – 80°C
Curățarea și întreținerea centralei
- Când sunt arse lemne, cenușa acestora trebuie îndepărtată de 2, 3 ori pe lună. Când sunt arși cărbuni sau turbă, cenușa trebuie îndepărtată înainte de fiecare ardere. Când tirajul este redus, trebuie curățat racordul dintre centrală și coș, inclusiv spațiul dintre compartimentul de încălzire a aerului și pereții interiori ai centralei trebuie verificată.
- Curățarea se poate face cu o perie flexibilă prin ușa prin care se realizează încărcarea sau prin orificiul de evacuare a fumului aflat de cealaltă parte a centralei.
- Centrală nu se va îmbâcsi dacă sistemul de încalzire și sistemul de evacuare a fumului au fost montate corect și utilizate conform recomandărilor din manual. ATENȚIE ! Funcționarea supapei de siguranță trebuie verificată o dată pe luna!