Instalare

Se recomandă că instalarea unei centrale Liepsnele să fie făcută de personal avizat (instalatori) cu experiență. Procesul de instalare este simplu dar experiență instalatorilor este necesară. Nu oricine are experiență în a instala centrale termice pe lemne.

IMPORTANT: ESTE STRICT INTERZISĂ DESCHIDEREA UȘII PENTRU SCOATEREA CENUȘII PE DURATA PROCESULUI DE ARDERE.

Cerințe pentru camera centralei

cazan liepsnele l 10

Schemă sistemului de încălzire - MOD PARALEL

( boilerul este legat în paralel) – Cea mai bună opțiune!

schema instalare centrala liepsnele in paralel
Pași de urmat după ce legătura centralei a fost realizată:

Schemă sistemului de încălzire - MOD serie

( boilerul este legat în serie)

schema instalare centrala liepsnele in serie

Atunci când boilerul termoelectric este legat în serie la sistemul de încălzire nu este nevoie să îi stabilim debitul de apă. Oricum, acest tip de legătură nu este întotdeauna posibil.

Dacă este nevoie vor fi montate alte accesorii de către tehnicieni calificați care vor face legăturile centralei la sistemul de încălzire, pentru a putea face și alte reparațîi în viitor prin deconectarea părților sistemului de încălzire.

Supapă de siguranță se montează direct pe cazan, în conexiunea special construită. În acest loc nu se va monta nici un fel de armătură(robinet, termostat, etc.). La supapă de siguranță trebuie montată o conducta de scurgere a aburului, în așa fel încât utilizatorul să nu poată fi accidentat.

Pași de urmat după ce legătura centralei a fost realizată:

ESTE STRICT INTERZISĂ DESCHIDEREA UȘILOR ÎN TIMPUL FUNCȚIONARII CENTRALEI.

NU PERMITEȚI PĂTRUNDEREA AERULUI PRIN UȘA DE SCOATERE A CENUȘII. Verificați periodic etanșeitatea închiderii ușilor.

Deschideți o fereastră în camera centralei sau introduceți aer prin alte mijloace pentru că centrală să-și procure cantitatea suficientă de aer necesară procesului de ardere.

Este interzis să încărcați centrală cu lemne în timpul aprinderii centralei. Este permisă alimentarea cu lemne sau deșeuri de dimensiuni mari doar după terminarea procesului de ardere.

Dacă centrala este aprinsa cu lemne umede sau alte lemne de foc, recomandăm utilizarea ventilatorului pentru alimentarea cu aer și umplerea golurilor cu lemne uscate pentru a stabiliza procesul de ardere. Dacă veți utiliza brichete de turbă sau cărbune este necesară utilizarea ventilatorului pentru alimentarea cu aer. Toate tipurile de combustibil vor fi încărcate prin ușa superioară. Ventilatorul pentru alimentarea cu aer este pornit de îndată ce centrala s-a aprins, atunci când ușa superioară a fost deja închisă.

Schema de montaj centrală + puffer

Cerințe pentru coșul de fum

 1. Regulator de tiraj automat;
 2. Ușă de vizitare coș;
 3. Racord;
 4. Racord T pentru coșul de fum al centralei;
 5. Racord T pentru regulatorul de tiraj;
 6. Colector de condens;
 7. Conductă eliminare condens;
 8. Centrala Liepsnele.

În cazul centralelor Liepsnele trebuie instalat un regulator de tiraj al fumului dacă tirajul este mare. Regulatorul de tiraj al fumului nu este inclus în echipamentul cazanelor.

Cazanul necesită un canal de conducere a gazelor spre coș, orizontal, astfel încât condensul format să nu intre în centrala.

Racordul dintre centrala si cosul de fum trebuie sa fie orizontal și nu mai lung de 150 cm sau mai scurt 20 cm , bine sigilat și izolat. Coșul centralei va fi periodic curățat în conformitate cu cerințele de Prevenire a Incendiilor.

Regulatorul de tiraj automat al fumului este utilizat pentru controlul tirajului și eliminarea vibrațiilor (vibrația se simte în momentul în care tirajul coșului de fum este foarte puternic).

Regulatorul de tiraj al fumului este furnizat împreună cu centrala.

În coș se montează un racord din oțel inoxidabil împreună cu un regulator de tiraj.

Cerințe de conectare la sistemul de încălzire

Produsul nostru nu este similar structurilor anterioare. Prin urmare centrală trebuie montată de tehnicieni calificați care garantează lucrarea, cunoscând foarte bine cerințele sistemului de încălzire și principiile acestuia de funcționare. Există câteva reguli cheie pentru instalarea centralelor termice, și de aceea recomandăm câteva schițe simple și eficiente pentru montaj!

Din moment ce centrală este înalta și locul de ardere din interior se schimbă treptat, apă caldă trebuie să circule într-o singură direcție și nu trebuie să depășească limitele de debit stabilite (L-10 250l/h) (L-20 600l/h) (L-40 1000l/h). Această este una dintre cele mai importante reguli.

Instalarea unei vane termice de amestec cu termostat de 55 °C sau 60 °C.

Este recomandată pentru a menține temperatura apei constanța pe returul centralei , montați pompă de recirculare după vană termică de amestec, în sistemul de încălzire, pe conducta de retur a centralei.

Pentru automatizarea pompei de recirculare este recomandat să montăm un termostat de imersie sau contact cu brățară, pe țeavă de tur cât mai aproape de centrală (nu recomandăm termostate electronice).

Acest termostat trebuie reglat să cupleze în momentul în care temperatura apei crește peste 40 de grade. Nu montați termostatul în locul special destinat pentru supapă de presiune.

Montați robinetul de debit (DN 25) cât mai aproape de centrală, pe retur. Recomandăm un robinet de debit cu funcție de măsurare a debitului. În acest mod vă puteți asigura că debitul din sistemul de încălzire nu va depăși limitele stabilite, menționate mai sus;

Montați cât mai puține pompe de recirculare, însă dacă acest lucru nu este posibil, încercați să le montați astfel încât să nu deterioreze circulația în sens unic a sistemului de încălzire. Acest lucru poate fi făcut prin utilizarea unor supape de sens. Montați Filtru Y. Este recomandat să montăm 2 supape de siguranță de 1.5 bar.

Pentru a evita un debit de apă în exces și zgomot în sistemul de încălzire, calculați puterea electrică a pompelor de recirculare:

 • Centrală 10 kW poate fi asociată cu o pompă de recirculare apă de – 25-60W
 • Centrală 20 kW poate fi asociată cu o pompă de recirculare apă de – 40-80W
 • Centrală 40 kW poate fi asociată cu o pompă de recirculare apă de – 50-100W

O piesă de echipament montată neadecvat poate cauza deteriorări sistemului de încălzire și boilerului.

Setări ale termoregulatorului de tiraj

Termoregulatorul Honeywell are rolul de a limita cantitatea de aer prin cazan. Prin intermediul acestuia, se închide sau deschide clapetă de aer, care controlează aerul de combustie şi automat temperatura în focar, mențînându-se temperatura reglată, constanța, a apei în cazan.

Setarea termoregulatorului de tiraj: Clapetă de aer este montată pe cazan în partea superioară a camerei de preîncălzire a aerului. Tijă termoregulatorului este legată printr-un lanț de parghia clapetei de aer. Un capăt al lanțului se va lega la parghia clapetei de aer, iar cealaltă parte la tijă termoregulatorului, reglarea lungimii făcându-se în partea opusă.

Surplusul din lungimea lanțului, se va îndepărta prin tăiere, lăsând câteva perechi de zale de rezervă. Inițial, clapetă de aer se fixează în poziția deschis la maximum.

Când apă din cazan ajunge la 70-75 grade, clapetă se coboară în poziția închis; butonul de reglaj al regulatorului se poziţioneaza în dreptul gradatiei 70°С, lanțul se va întinde în așa fel încât să fie tensionat, iar clapetă de alimentare cu aer va fi întredeschisă cu 1-4 mm.

După scăderea temperaturii apei în cazan, termoregulatorul deschide treptat clapetă de aer. Când temperatura ajunge din nou la 70-75 grade sau puțîn peste această valoare, regulatorul închide din nou, clapetă de aer. În acest fel se menține constanța temperatura de lucru în cazan. În cazul deconectării lanțului sau dacă observați o neconcordanță între temperatura prereglata și temperatura cazanului, ansamblul termoregulatorului se va regla din nou în ordinea descrisă mai sus.

Alegerea unei alte temperaturi a agentului termic la ieșirea din cazan nu implică refacerea lungimii lanțului termoregulatorului, operațiunea de mai sus efectuîndu-se o singură dată. Rotiți doar butonul roșu al termoregulatorului în poziția temperaturii dorite (70-75 grade).

Instalarea mecanismului de alimentare cu aer

 1. Mecanism de alimentare cu aer (montarea unui ventilator îndreptat în jos);
 2. Ventilator electric;
 3. Coș de fum;
 4. Ușile centralei.

Pentru automatizarea ventilatorului este recomandat sa montam un termostat de imersie sau contact pe teava de tur a centralei. Acesta are rol de a decupla ventilatorul in momentul in care temperatura din cazan depaseste valoarea setata .

EVALUAREA FUNCȚIONĂRII CENTRALEI

Curățarea și întreținerea centralei

Alege centralele Liepsnele! Economie de combustibil fara batai de cap, fara tehnologii complicate!
Call Now Button0769 076 287