Instalare centrala Liepsnele

Structura centralei Liepsnele reprezinta punctul sau forte. Datorita simplitatii constructiei sale, centrala Liepsnele are un randament si o autonomie foarte buna.

Forma centralei – cilindrica – tip cazan pe verticala diferita fata de centralele clasice reprezinta un avantaj important.

 • puteti utiliza si lemne verzi;
 • arderea este ecologica (clasa de emisii CO – 4);
 • economie de combustibil;
 • ardere neintrerupta.

Se recomanda ca instalarea unei centrale Liepsnele sa fie facuta de personal avizat (instalatori) cu experienta. Procesul de instalare este simplu dar experienta instalatorilor este necesara. Nu oricine are experienta in a instala centrale termice pe lemne.

IMPORTANT: ESTE STRICT INTERZISA DESCHIDEREA USII PENTRU SCOATEREA CENUSII PE DURATA PROCESULUI DE ARDERE.

Cerinte pentru camera centralei

 • Camera în care este instalată centrala trebuie să aibă cel puțin 210 cm înălțime, special concepută pentru centrală, conform normelor in vigoare;
 • Podeaua trebuie să fie din beton;
 • Dimensiunea camerei trebuie sa fie mai mare de 4 m²;
 • Camera trebuie să fie separata de incintele rezidențiale încălzite;
 • Camera centralei trebuie să fie prevăzută cu un sistem de ventilare interioară, în peretele acesteia, direct de afară;
 • Centrala trebuie instalata pe o suprafață de beton (la boloboc). Nu există proces de combustie în partea inferioară a centralei, principiul de funcționare a centralei include combustia superioară, procesul de ardere are loc de sus în jos;
 • Dacă se utilizează sistemul de încălzire cu circuit închis este recomandata utilizarea unei supape termostatice pentru răcire „Regulus DBV1” sau utilizarea unor supape termostatice de răcire de același tip fabricate de către alți producători. Astfel, în camera centralei trebuie instalată o conductă de colectare a apei fierbinte în exces. Astfel de supape necesită și alimentarea cu apă rece.
cazan liepsnele l 10

Schema sistemului de incalzire ( boilerul este legat in serie)

schema instalare centrala liepsnele in serie

Atunci când boilerul termoelectric este legat in serie la sistemul de încălzire nu este nevoie să ii stabilim debitul de apa. Oricum, acest tip de legătură nu este întotdeauna posibil.

Daca este nevoie vor fi montate alte accesorii de către tehnicieni calificați care vor face legăturile centralei la sistemul de incalzire, pentru a putea face și alte reparații în viitor prin deconectarea părților sistemului de încălzire.

Supapa de siguranta se monteaza direct pe cazan, in conexiunea special construita. In acest loc nu se va monta nici un fel de armatura(robinet, termostat, etc.). La supapa de siguranta trebuie montata o conducta de scurgere a aburului, in asa fel incat utilizatorul sa nu poata fi accidentat.

Pași de urmat după ce legătura centralei a fost realizată:

 • Este necesară reglarea debitului de apă caldă în centrala.
 • Este necesar să adaptați aceste debite astfel încât să nu depășească limitele maxime permise (L-10 250l/h) (L-20 600l/h), (L-40 1000l/h) folosind robinetul de reglare a debitului (1). Vana termica de amestec termostata trebuie montata pe conducta de retur a centralei, iar pompa de recirculare trebuie să fie pornită în timpul aerisirii sistemului. Aerisirea sistemului este obligatorie inainte de prima pornire a centralei. Nu porniti pana nu aerisiti;
 • Aprindeți focul în centrala și reglați temperatura dorită folosind regulatorul de tiraj din dotare;
 • Efectuati toate reglajele necesare functionarii corecte a sistemului de încălzire.

ESTE STRICT INTERZISA DESCHIDEREA USILOR IN TIMPUL FUNCTIONARII CENTRALEI.

NU PERMITEȚI PĂTRUNDEREA AERULUI PRIN UȘA DE SCOATERE A CENUȘII. Verificati periodic etanseitatea inchiderii usilor.

Deschideți o fereastră în camera centralei sau introduceți aer prin alte mijloace pentru ca centrala să-și procure cantitatea suficientă de aer necesară procesului de ardere.

Este interzis să încărcați centrala cu lemne în timpul aprinderii centralei. Este permisă alimentarea cu lemne sau deșeuri de dimensiuni mari doar după terminarea procesului de ardere.

Dacă centrala este aprinsa cu lemne umede sau alte lemne de foc, recomandăm utilizarea ventilatorului pentru alimentarea cu aer și umplerea golurilor cu lemne uscate pentru a stabiliza procesul de ardere. Dacă veți utiliza brichete de turbă sau cărbune este necesară utilizarea ventilatorului pentru alimentarea cu aer. Toate tipurile de combustibil vor fi încărcate prin ușa superioară. Ventilatorul pentru alimentarea cu aer este pornit de îndată ce centrala s-a aprins, atunci când ușa superioară a fost deja închisă.

Diagrama sistemului de incalzire ( boilerul este legat in paralel) – Cea mai buna optiune!

schema instalare centrala liepsnele in paralel

Toate procedurile indicate în această diagramă se vor realiza conform diagramei sistemului de incalzire cu boilerul legat in serie, însă chiar înainte de reglarea sistemului de încălzire, robinetul (10) de pe conducta de retur a boilerului termoelectric se va inchide pe jumătate(este recomandată folosirea unui robinet cu sertar). În cazul in care boilerul termoelectric nu se incalzeste suficient deschideți ușor robinetul de debit (1).

Dacă centrala este alimentata cu lemne, supapa (9) trebuie închisă (coborata din suport), iar dacă centrala este alimentata cu cărbune, supapa trebuie deschisă( ridicata in suport). Distribuitorul de aer (11) trebuie să fie ridicat în momentul în care centrala este încărcata cu combustibil. Acest lucru se realizează prin tragerea inelului (8) atașat la cablu. Cablul este localizat în partea dreaptă a ușii. În timpul alimentarii, inelul trebuie să fie așezat pe cârlig.

Folosiți distribuitorul e aer indicat în Fig. 6 dacă centrala este alimentata cu lemne sau carbune. Așezați lemnele pentru foc în poziție orizontală punând lemnele mai lungi la mijloc, iar cele mai scurte la margine. Încercați să nu așezați lemnele pentru foc în poziție verticală la mijloc. Este recomandabil să umpleți golurile dintre lemne cu rumeguș sau deșeuri.

Dacă folosiți cărbune sau turbă este necesar să utilizați gratarul și asigurați-vă ca supapa (9) este deschisă (ridicata). Carbunele pe care il folosim trebuie sa fie intre 10 – 20 cm în diametru. Nu amestecați cărbunele cu alte tipuri de combustibil, însă așezați câteva lemne uscate, aproximativ 2 kg, deasupra pentru aprinderea focului. Atunci când centrala functioneaza doar cu cărbune randamentul centralei este influentat de calitatea combustibilului.

Pentru un randament cat mai bun este recomandat sa utilizam brichete de carbune. Înainte de a aprinde focul in centrala este necesar să consultați manualul cu instrucțiunile de utilizare a regulatorului de tiraj și să verificați daca instalatia corespunde cu specificatiile din manual. Pentru un randament si o autonomie cat mai mare trebuie sa folosim un combustibil corespunzator, sub 20% umiditate.

 Alimentarea cu combustibil a centralei se face pe usa superioara. Așezați lemnele pe orizontal, aprindeti focul și închideți parțial ușa lăsând o deschidere de 2-5cm, timp de 2-3 minute. Când lemnele se aprind, închideți ușa complet, scoateți inelul cablului (8) din cârlig și lasati în jos distribuitorul de aer pe combustibil.

Există lichid inflamabil pentru cuptoare sau șeminee care poate fi utilizat pentru aprinderea focului, însă este strict interzisă utilizarea acestuia în timpul procesului de aprindere si ardere la centralele termice Liepsnele. Se pot folosi pastile de aprins focul.

Schema de montaj centrala + puffer

Cerinte pentru cosul de fum

 1. Regulator de tiraj automat;
 2. Ușă de vizitare cos;
 3. Racord;
 4. Racord T pentru coșul de fum al centralei;
 5. Racord T pentru regulatorul de tiraj;
 6. Colector de condens;
 7. Conducta eliminare condens;
 8. Centrala Liepsnele.

În cazul centralelor Liepsnele trebuie instalat un regulator de tiraj al fumului dacă tirajul este mare. Regulatorul de tiraj al fumului nu este inclus în echipamentul cazanelor.

Cazanul necesită un canal de conducere a gazelor spre coș, orizontal, astfel încât condensul format să nu intre în centrala.

Racordul dintre centrala si cosul de fum trebuie sa fie orizontal și nu mai lung de 150 cm sau mai scurt 20 cm , bine sigilat și izolat. Coșul centralei va fi periodic curățat în conformitate cu cerințele de Prevenire a Incendiilor.

Regulatorul de tiraj automat al fumului este utilizat pentru controlul tirajului și eliminarea vibrațiilor (vibrația se simte în momentul în care tirajul coșului de fum este foarte puternic).

Regulatorul de tiraj al fumului este furnizat împreună cu centrala.

În coș se montează un racord din oțel inoxidabil împreună cu un regulator de tiraj.

Cosurile de fum trebuie alese dupa doua criterii importante:

 1. Diametru interior al cosului de fum – poate sa fie mai mare cu 10% sau egal cu diametru racordului de gaze arse al centralei pe care o detineti sau doriti sa o achizitionati. Orice racord de la centrala la cosul de fum va trebui izolat sau facut din material izolant (dublu INOX cu izolatie) pentru evitarea creearii condensului si intoarcerea acestuia in corpul centralei.
 2. Inaltimea cosului de fum – trebuie sa fie mai mare cu cel putin 0.5 m decat inaltimea coamei casei, dar nu mai putin de 6m inaltime, de la racordul centralei in sus (in functie de pozitionarea geografica inaltimea poate varia). Acest lucru se impune datorita curentilor turbionari ce se pot forma, daca exista pereti, corpuri, acoperisuri mai inalte decat cosul de fum. Racordul dintre centrala si cosul de fum trebuie amplasat in pozitie orizontala, iar lungimea lui trebuie sa fie intre 20-150 cm.

Regulatorul de tiraj automat

Cerinte de conectare la sistemul de incalzire

Produsul nostru nu este similar structurilor anterioare. Prin urmare centrala trebuie montata de tehnicieni calificați care garantează lucrarea, cunoscând foarte bine cerințele sistemului de încălzire și principiile acestuia de funcționare. Există câteva reguli cheie pentru instalarea centralelor termice, si de aceea recomandam cateva schite simple si eficiente pentru montaj!

Din moment ce centrala este înalta și locul de ardere din interior se schimbă treptat, apa caldă trebuie să circule într-o singură direcție și nu trebuie să depășească limitele de debit stabilite (L-10 250l/h) (L-20 600l/h) (L-40 1000l/h). Aceasta este una dintre cele mai importante reguli.

Instalatorii pot consulta manualul tehnic unde sunt prezentate toate informatiile despre centralele Liepsnele.

Instalarea unei vane termice de amestec cu termostat de 55 °C sau 60 °C.

Este recomandata pentru a mentine temperatura apei constanta pe returul centralei , montați pompa de recirculare dupa vana termica de amestec, in sistemul de încălzire, pe conducta de retur a centralei.

Pentru automatizarea pompei de recirculare este recomandat sa montam un termostat de imersie sau contact cu bratara, pe teava de tur cat mai aproape de centrala (nu recomandam termostate electronice).

Acest termostat trebuie reglat sa cupleze in momentul in care temperatura apei creste peste 40 de grade. Nu montati termostatul in locul special destinat pentru supapa de presiune.

Montați robinetul de debit (DN 25) cât mai aproape de centrala, pe retur. Recomandăm un robinet de debit cu funcție de măsurare a debitului. În acest mod vă puteți asigura că debitul din sistemul de încălzire nu va depăși limitele stabilite, mentionate mai sus;

Montați cât mai puține pompe de recirculare, însă dacă acest lucru nu este posibil, încercați să le montați astfel încât să nu deterioreze circulația în sens unic a sistemului de încălzire. Acest lucru poate fi făcut prin utilizarea unor supape de sens. Montati Filtru Y. Este recomandat sa montam 2 supape de siguranta de 1.5 bar.

Pentru a evita un debit de apă în exces și zgomot în sistemul de încălzire, calculați puterea electrică a pompelor de recirculare:

 • Centrala 10 kW poate fi asociata cu o pompa de recirculare apa de – 25-60W
 • Centrala 20 kW poate fi asociata cu o pompa de recirculare apa de – 40-80W
 • Centrala 40 kW poate fi asociata cu o pompa de recirculare apa de – 50-100W

O piesă de echipament montată neadecvat poate cauza deteriorări sistemului de încălzire și boilerului.

Setari ale termoregulatorului de tiraj

Termoregulatorul Honeywell are rolul de a limita cantitatea de aer prin cazan. Prin intermediul acestuia, se inchide sau deschide clapeta de aer, care controleaza aerul de combustie şi automat temperatura în focar, mentinandu-se temperatura reglata, constanta, a apei în cazan.

Setarea termoregulatorului de tiraj: Clapeta de aer este montată pe cazan in partea superioara a camerei de preincalzire a aerului. Tija termoregulatorului este legata printr-un lant de parghia clapetei de aer. Un capat al lantului se va lega la parghia clapetei de aer, iar cealalta parte la tija termoregulatorului, reglarea lungimii facandu-se în partea opusa.

Surplusul din lungimea lantului, se va indeparta prin taiere, lasand cateva perechi de zale de rezerva. Initial, clapeta de aer se fixeaza in pozitia deschis la maximum.

Cand apa din cazan ajunge la 70-75 grade, clapeta se coboara în pozitia închis; butonul de reglaj al regulatorului se poziţioneaza în dreptul gradatiei 70°С, lantul se va intinde in asa fel incat sa fie tensionat, iar clapeta de alimentare cu aer va fi intredeschisa cu 1-4 mm.

După scaderea temperaturii apei în cazan, termoregulatorul deschide treptat clapeta de aer. Cand temperatura ajunge din nou la 70-75 grade sau putin peste aceasta valoare, regulatorul închide din nou, clapeta de aer. In acest fel se mentine constanta temperatura de lucru in cazan. In cazul deconectarii lantului sau daca observati o neconcordanta între temperatura prereglata si temperatura cazanului, ansamblul termoregulatorului se va regla din nou in ordinea descrisa mai sus.

Alegerea unei alte temperaturi a agentului termic la iesirea din cazan nu implica refacerea lungimii lantului termoregulatorului, operațiunea de mai sus efectuindu-se o singura data. Rotiti doar butonul rosu al termoregulatorului în pozitia temperaturii dorite (70-75 grade).

INSTALAREA MECANISMULUI DE ALIMENTARE CU AER

 1. Mecanism de alimentare cu aer (montarea unui ventilator îndreptat în jos);
 2. Ventilator electric;
 3. Coș de fum;
 4. Ușile centralei.

Pentru automatizarea ventilatorului este recomandat sa montam un termostat de imersie sau contact pe teava de tur a centralei. Acesta are rol de a decupla ventilatorul in momentul in care temperatura din cazan depaseste valoarea setata .

EVALUAREA FUNCȚIONĂRII CENTRALEI 

 • Dacă după aprindere centrala funcționează bine, și mai apoi capacitatea sa și tirajul descresc, înseamnă că nu este suficient de etans racordul de evacuare a gazelor spre coș. În acest caz verificați etanseitatea racordului la conexiunile cu central si cosul, verificati etanseitatea cosului de fum, si verificati usile sa fie inchise etans.  Golurile trebuie sigilate;
 • Dacă după ardere se aude un zgomot ritmic înăuntrul centralei și uneori iese fum, înseamnă că tirajul canalului de conducere a gazelor spre coș este prea puternic – centrala nu are capacitate și funcționarea sa nu este economică. În acest caz, trebuie folosit un stabilizator de tiraj al cosului;
 • În cazul în care combustibilul arde bine dar indicatorul de temperatură se ridică ușor și condensul se scurge prin canalul de conducere a gazelor spre coș, înseamnă că debitul de apă caldă este depășit. Trebuie reglat.
 • Porniți pompa de recirculare pe cea mai mica treapta și reduceți debitul prin robinetul de debit al centralei din cadrul sistemului de încălzire până ce condensul nu mai picură de pe canal iar temperatura boilerului ajunge la 70 – 80°C

Curatarea si intretinerea centralei

Când sunt arse lemne, cenușa acestora trebuie îndepărtată de 2, 3 ori pe lună. Când sunt arși cărbuni sau turbă, cenușa trebuie îndepărtată înainte de fiecare ardere. Când tirajul este redus, trebuie curatat racordul dintre centrala si cos, inclusiv spatiul dintre compartimentul de încălzire a aerului și pereții interiori ai centralei trebuie verificată.

Curățarea se poate face cu o perie flexibilă prin ușa prin care se realizează încărcarea sau prin orificiul de evacuare a fumului aflat de cealaltă parte a centralei.

 

Centrala nu se va îmbâcsi daca sistemul de încalzire si sistemul de evacuare a fumului au fost montate corect si utilizate conform recomandarilor din manual.

ATENTIE ! Functionarea supapei de siguranta trebuie verificata o data pe luna!

Descopera centralele Liepsnele! Economie de combustibil fara batai de cap, fara tehnologii complicate!

Meniu
Call Now Button0769 076 287