Avantaje Centrale Termice


 

 

Care sunt avantajele utilizarii centralei termice Liepsnele?

Intre factorii care recomanda Liepsnele ca sursa de caldura, mentionam:

 • AUTONOMIE: Cu o singura șarja de lemn sau brichete de rumeguș, centrala arde timp de 30 de ore iar, cu carbune, timpul de ardere este de aproximativ 3-5 zile. Caracteristicile excepționale ale produselor, care prelungesc timpul de ardere al cazanului pe baza de combustibil solid, sunt distribuția de aer din partea superioara și arderea solida fracționata in cadrul principiului de tip lumanare. Se realizeaza in acest mod un sistem eco-compatibil.
 • ECONOMIE: Combustibilii solizi utilizati pentru centralele LIEPSNELE pe lemn sau carbune, proportional cu caldura produsa, costa mai putin decat celelalte tipuri de combustibili (gaz, gpl si metan).
 • Rezistenta termica: In momentul intreruperii energiei electrice, cazanul Liepnele nu este afectat, chiar daca temperatura apei depaseste 100 de grade celsius. Celelalte tipuri de centrale pe lemne sunt expuse spargerii si distrugerii cazanului. Cazanul Liepsnele a fost testat si omologat de Autoritatea Germana TUV, rezistand fara probleme la aceste socuri termice.
 • Ardere ecologicacentrala Liepsnele cu ardere tip lumanare respecta normativul EN 303-5 : 2012 , fiind un produs care se incadreaza in clasa de emisii CO - 4.

Exploatare ecologică. Datorită construcţiei lor, centralele Liepsnele cu ardere tip lumanare ating valori scăzute de emisii poluante. Şi mulţumită acestui fapt au obţinut marca „Produs ecologic “.

Astfel, având în vedere noua normă europeană ČSN EN 303-5:2012 , valabilă şi în Romania pentru clasa de emisii, prin parametrii lor, centralele noastre îndeplinesc condiţiile pentru clasa 4. Pentru exemplificare, tocmai de aceea în UE centralele Liepsnele sunt comercializate de toate tarile. Datorită acestor norme stricte, în ţări ca Germania sau Austria, nu veţi mai întâlni în prezent sisteme cu ardere clasica. În ţări UE, cum ar fi Austria sau Germania, este permisă minim clasa 3. În plus, valoarea maximă pentru clasa 3 este în aceste ţări şi mai strictă. Astfel, cazanele noastre sunt pregătite pentru a fi exploatate în UE.

Declaratie de performanta

Pentru a clarifica, menţionăm intervalul valorilor de emisii pentru cazane pe biomasa şi pe combustibil solid (de ex. cărbune şi lemn), până la 50 kW, solicitate conform ČS EN 303- 5:2012  :

 • Clasa 1 - 25000 mg/m3
 • Clasa 2 - 8000 mg/m3
 • Clasa 3 - 5000 mg/m3
 • Clasa 4 - 1200 mg/m3
 • Clasa 5 - 700 mg/m3

 

De ce cazanul Liepsnele?

 

 

 

Pentru urmatoarele Avantaje:

 • Pentru economie de combustibil
 • Functioneaza 30 de ore pe o singura încarcare de lemn
 • Functioneaza 3-5 zile, cu o încarcatura de carbune
 • Constructie simplificata
 • Nu se depune gudron pe corpul cazanului
 • Functionare pe lemn, carbune, brichete și deșeuri din lemn
 • Curațarea de cenușa de doua ori pe luna este de ajuns
 • 5 ani garanție
 • 25 ani funcționeaza fara probleme

Ce ar trebui sa stiti înante de a cumpara o centrala termica pe lemne Liepsnele? Noi va vom spune cât de important este cazanul, cât de importante sunt radiatoarele, caloriferele si conductele sau cosul de fum si de ce ar trebui sa tineti cont atunci când alegeti o centrala cu ardere tip lumanare.

Cazanul Liepsnele va fi mult mai usor de curatat, iar camera de ardere pentru lemne sau carbuni, va fi mult mai spatioasa. Arderea va fi mai eficienta, datorita arderii tip lumanare, , iar nivelul de noxe va fi redus.

Avantajul unei centrale cu ardere tip lumanare, este ca puteti introduce si lemne "verzi" (neuscate), dar autonomia va scade la aproximativ 10-15 ore de functionare. În centrala cu gazeificare sau cu ardere clasica va trebui sa introduceti numai lemne uscate (cumparate din timp - 1 an sau 2 înainte).

Un detaliu important cand decidem sa cumparam o centrala pe lemne este alegerea cazanului. Cazanele au puteri diferite, iar alegerea acestuia se va face în urma unui calcul al necesarului termic al casei/locuintei, calcul pe care îl va face un specialist si care depinde de volumul camerelor, de termoizolatia casei si chiar de zona unde este construita locuinta.

tevile sau conductele cele mai bune, în opinia majoritatii, sunt tevile de cupru, însa sunt si cele mai scumpe. O instalatie pe cupru va fi mult mai costisitoare decât una pe pexal sau polipropilena (pe scurt ppr). Trebuie stiut ca instalatiile cu tevi ppr/polipropilena nu rezista la temperaturi ale agentului termic mai mari de 90 grade.De aceea se recomanda teava de cupru.

Ce putere calorica are combustibilul utilizat?

La umiditate 15%

 • Fag, stejar ~4.1 kWh/kg ~2100 kW/mc
 • Artar, mesteacan ~4.2 kWh/kg ~1900 kW/mc
 • Plop ~4.1 kWh/kg ~1200 kW/mc
 • Pin ~4.4 kWh/kg ~1700 kW/mc
 • Molid, brad ~4.5 kWh/kg ~1500 kW/mc

Exemplu putere calorica si umiditate

 • Lemn cu umiditate 12 - 20% , are putere calorica specifica de aprox. 4 kWh / 1kg.
 • Lemn cu umiditate 50%, are putere calorica specifica de aprox. 2 kWh / 1 kg.

puterea

Uscarea si depozitarea lemnului

In cazul in care se foloseste lemnul ca si combustibil acesta trebuie sa fie cat mai uscat posibil. Randament maxim si durata de viata marita pentru corpul cazanului se pot obtine prin utilizare de lemn uscat aproximativ doi ani. Puterea calorica a lemnului este invers proportionala cu umiditatea.

umiditatea

Graficul uscarii

graficul

Calitatea lemnului pe care il utilizam?

Alegerile cele mai bune sunt: frasin, fag, stejar, carpen, artar, toate tipuri de lemn cu o inalta putere calorica, cu ardere usoara,sunt usor de taiat si care produc putin fum:

TIPUL DE LEMN

CANTITATEA
DE CALDURA

FACILITATE
DE ARDERE

DENSITATEA
    FUMULUI

FACILITATE
DE TAIERE

LEMNE DURE

ARTAR

INALTA

BUNA

MICA

BUNA

MESTEACAN

INALTA

BUNA

MICA

BUNA

CIRES

MEDIE

BUNA

MICA

BUNA

FAG

INALTA

BUNA

MICA

BUNA

FRASIN

INALTA

BUNA

MICA

BUNA

NUC

MEDIE

BUNA

MICA

BUNA

ULM

MEDIE

MEDIE

MEDIE

DIFICILA

PLOP

MICA

BUNA

MEDIE

DIFICILA

STEJAR

INALTA

BUNA

MICA

BUNA

LEMNE DULCI

BRAD

MICA

MEDIE

MEDIE

MEDIE

MOLID

MEDIE

BUNA

MEDIE

BUNA

PIN

MICA

MEDIE

MEDIE

MEDIE

Alegerea unui cos de fum pentru centralele termice Liepsnele si cum se realizeaza un tiraj bun al cosului de fum?

Cosurile de fum trebuiesc alese dupa doua criterii importante:

 1. Diametru interior al cosului de fum - trebuie sa fie mai mare sau cel putin egal cu diametru racordului de gaze arse al centralei pe care o detineti sau doriti sa o achizitionati. Orice racord de la cazan la cosul de fum va trebui izolat sau facut din material izolant (dublu INOX cu izolatie) pentru evitarea creearii condensului si intoarcerea acestuia in corpul cazanului.
 2. Inaltimea cosului de fum - trebuie sa fie mai mare cu cel putin 0.5 m decat inaltimea coamei casei, dar nu mai putin de 6m ianltime. Racordul dintre centrala si cosul de fum trebuie amplasat in pozitie orizontala, iar lungimea lui trebuie sa fie intre 40-150 cm Acest lucru se impune datorita curentilor turbionari ce se pot forma, daca exista pereti, corpuri, acoperisuri mai inalte decat cosul de fum.

Tirajul cosului de fum reprezinta o componenta importanta in randamentul arderii lemnelor intr-o centrala pe lemne Liepsnele.

Pentru o functionare optima un cos de fum trebuie sa corespunda urmatoarelor norme:

 • Materialele folosite la cosul de fum trebuie sa reziste la produsele arderii (caldura),sa fie impermeabile si bine izolate.
 • Sa aibe pozitionare preponderent verticala iar eventualele coturi de racordare sa nu aiba o inclinatie mai mare de 45 grade.
 • Sa fie bine distantat de materiale combustibile sau inflamabile.
 • Este interzisa utilizarea tuburilor metalice flexibile si din fibra cimentata pentru legatura (canale de fum sau racorduri) de la centrala la cosul de fum.
 • Montajul cosurilor de fum trebuie efectuat in asa fel incat sa se asigure o buna eliminare a fumului pentru a garanta conditiile de functionare al cazanului, limitand formarea condensului si evitand deteriorarea cazanului.
 • Se recomanda : cosul de fum sa fie dotat cu o camera de strangere a materialelor solide si eventual al condensului situata sub nivelul de racordare al cosului, sa aiba un acces usor pentru vizitare si curatire.

Curatarea cazanului Liepsnele

Acest cazan nu necesita o curatare zilnica, sau saptamnala. Prin constructia cilindrica pe care o are cazanul nu se depunde gudron pe corpul acestuia, sau chiar daca se depunde se v-a arde la urmatorul foc pe care il vom face. Cazanul se autocurata in timpul functionarii.

Se recomanda curatarea la intervale de 1-2 luni pentru racordul dintre centrala si cosul de fum. Produsele de ardere acumulate (cenusa) impreuna cu condensul si gudroanele inrautatesc evacuarea fumului si automat scad randamentul cazanului. Intervalul de curatire depinde de calitatea lemnului utilizat, intensitatea arderii, tirajul cosului si alte conditii.

Nota: Curatarea regulata si corecta este deosebit de importanta pentru obtinerea puterii nominale in mod constant, respectiv o durata de viata marita.

Curațarea de cenușa se va face de doua ori pe luna in cazul lemnelor, fiind de ajuns pentru functionarea corespunzatoare a cazanului.

Calcul estimativ pentru determinarea puterii centralei Liepsnele

Aceste calcule sunt destul de complexe si recomandarea noastra este sa le intocmeasca un specialist, adica proiectantul de instalatii, dar cum nu toata lumea isi permite sa plateasca un proiectant, putem lua in calcul niste coeficienti obtinuti empiric, care reprezinta necesarul de putere termica pentru 1 mc incalzit. Acest coeficient poate varia intre 40W/mc pentru un imobil foarte bine izolat si 70W/mc pentru un imobil slab izolat termic. In general in calculul puterii termice se foloseste coeficientul de 50W/mc, aferent unui imobil cu un grad mediu de izolare. Acesta se inmulteste cu volumul imobilului ( V = suprafata utila x inaltime ) si se obtine puterea termica necesara in W. Puterea termica degajata de convectorii ( radiatoarele ) ce vor fi amplasati in incaperi ar trebui sa nu depaseasca puterea termica necesara. Mai exista si o alta varianta de calcul bazata pe acest coeficient, adica puterea necesara pentru intreg imobilul va fi suma tuturor puterilor aferente fiecarui spatiu incalzit din imobil.

Exemplu incalzire: avem un imobil cu parter cu o suprafata utila de 150 mp si inaltimea medie pe nivel de 2,5 m. Puterea pentru incalzire va fi egala cu 150 mp x 2,5 m x 50W / mc = 18750 W. Astfel rezulta din acest calcul ca avem nevoie de un cazan Liepsnele de 20 KW.

Despre noi

Reprezentant exclusiv pentru Liepsnele in ROMANIA

Centralele termice pe lemne si carbuni Liepsnele sunt concepute pentru diverse cladiri / camere unde este instalat un sistem de incalzire cu calorifere, boilere de incalzire apa in scopuri casnice sau incalzire prin pardoseala, sau toate acestea impreuna. Cazanul poate funcționa in sistem închis sau deschis.


Contacteaza-ne


Oras Titu, Jud. Dambovita
Telefon: 0769 076 287
Telefon: 0753 753 158
E-mail: contact@centrale-lemne-liepsnele.ro centrale.lemne@gmail.com

Urmareste-ne

Pagina de facebook

Facebook centrale Liepsnele