Asa cum am spus-o deseori aici pe blogul nostru, cosul de fum reprezinta una dintre cele mai importante componente ale sistemului de incalzire. Prin urmare el necesita toata atentia ta, astfel incat sa te poti bucura de un sistem de incalzire cat mai sigur si cat mai eficient. De aceea in acest articol ne-am propus sa vorbim in mod exclusiv despre cosul de fum.
Speram astfel ca prin aceste informatii sa convingem cat mai multe persoane de importanta cosului de fum intr-un sistem de incalzire pe baza de combustibil solid, astfel incat sa ii ofere mai multa atentie.
Iata asadar care sunt informatiile pe care trebuie sa le iei numaidecat in considerare:
Despre depunerile pe cosul de fum
Cu totii stim ca pe cosul de fum apar depuneri la un anumit interval de timp. Dar de ce apar acestea si cat de periculoase sunt ele? Ei bine, depunerile apar de regula atunci cand este folosit combustibil cu un grad mare de umiditate, nu foarte calitativ, dar si atunci cand folosesti un cos de fum nu foarte bun.
Iar aceste depuneri nu numai ca pot impiedica, la un moment dat, evacuarea fumului si automat randamentul centralei, ci totodata pot fi foarte periculoase. Depunerile se pot autoaprinde, ducand astfel la provocarea unui incendiu. De aceea este recomandata curatarea cosului de fum de cel putin 2 ori pe an.
Este usor sa cureti cosul de fum si totodata poti opta pentru serviciile oferite de catre o persoana specializata in lucrarile de acest tip.
In cosul de fum
Indiferent care este sursa de incalzire pe combustibil solid pe care o folosesti, fiecare are o anumita temperatura medie de functionare. Ei bine, aceasta scade la fiecare milimetru cu cat urca spre varful cosului de evacuare a fumului. Conteaza insa si tipul de cos de fum pe care il folosesti, temperatura scazand mai mult sau mai putin in functie de calitatea acestuia. Totusi, daca in cosul de fum temperatura este mai mica de 90 de grade Celsius, va aparea condensul. Condensul in cosul de fum este o reala problema deoarece favorizeaza depunerile si totodata influenteaza in mod negativ evacuarea fumului, sau tirajul dupa cum este numit in termeni specifici.
Sa nu uiti nici de izolarea cosului de fum. Aceasta poate ajuta temperatura din interiorul sau sa ramana constanta pana la evacuare, astfel incat sa se previna aparitia condensului.
Chiar si in cazul in care ai un cos de fum de calitate, foarte bine izolat, insa nu folosesti combustibil de calitate, sansele sa apara depuneri sunt ridicate. De regula, acestea apar atunci cand folosesti lemn verde sau lemn nerecomandat pentru centrale, asa cum este palul melaminat, parchetul sau lemn tratat chimic.
Recomandarea noastra este folosirea doar a lemnului cu un grad de umiditate cat mai redus, astfel incat centrala sa ofere un randament cat mai bun si totodata sa se previna aparitia depunerilor.
Ce se intampla daca ignori curatarea cosului de fum?
Se pot intampla foarte multe lucruri. Asa cum spuneam si mai sus, una dintre consecintele cele mai grave ale necuratarii cosului de fum este autoaprinderea. De asemenea, la fel de periculos este si cazul in care temperatura este transferata pe exterior, ceea ce poate duce la aprinderea materialelor inflamabile din apropierea cosului de fum.
De asemenea, asa cum spuneam si in randurile de mai sus, tirajul centralei pe lemne va fi afectat considerabil, iar astfel performantele acesteia vor scadea simtitor.
Acestea sunt asadar cele mai importante informatii pe care trebuie sa le cunosti despre cosul de fum. Iti recomandam inca o data sa oferi cat mai multa atentie intretinerii acestuia si totodata sa optezi pentru un cos de fum cat mai calitativ.