Super calitatile carbunelui si rolul sau in producerea de caldura in casele oamenilor

tipuri de carbuni pentru centrale termice

Cu totii stim ce este un carbune, care este in general rolul acestuia, insa cu siguranta nu esti la curent cu unele aspecte interesante ce au in vizor intrebuintarea si istoria acestuia. Dorim sa te punem la curent cu acestea in cele ce urmeaza, tocmai pentru a fi constient de importanta acestui combustibil fosil pe care cu certitudine l-ai cumparat si l-ai folosit in diverse situatii.

carbune

Caracteristicile uluitoare ale carbunelui

Carbunele este o roca sedimentara. Asta inseamna ca acesta se formeaza doar in urma unui proces de eroziune ce se datoreaza depunerilor aluviunilor ce sunt aduse doar de apele curgatoare. Acesta s-a format pentru primele dati in Era Carbonifera. Aceasta denumire i-a fost oferita de stramosii nostri, tocmai pentru ca in acea perioada, in urma cu aproximativ 280-360 de milioane de ani, s-a format cea mai mare cantitate de carbune.

Pentru intaia oara, aceasta roca sedimentara s-a format in padurile tropicale ce cresteau pe pamanturile mlastinoase. Cum s-a ajuns totusi la formarea carbunelui pe care il folosim atat de frecvent? Ei bine, in acele vremuri, padurile tropicale erau formate in cea mai mare parte din arbori-feriga gigantici. Cand acestia s-au uscat si au murit, au cazut in apa mlastinoasa. Fiind extrem de saraca in oxigen, aceasta a favorizat si mai mult actiunea bacteriilor de putrefactie. Astfel, arborii-feriga giganti au putrezit si ei la randul lor, proces ce a dus catre transformarea acestora in turba. Dupa ce aceasta era presata de oameni, devenea un carbune cu proprietati uluitoare.

Interesant de precizat este ca din grosimea unei turbe de 10-15 metri ce era presata, se obtinea doar un singur metru grosime. Astfel, munca era una asidua ce implica multa dedicare fizica, dar si atentie maxima. Totusi, sa vedem cum ia nastere insusi carbunele. Datorita faptului ca marile au inceput sa migreze destul de mult, mlastinile au inceput sa devina din ce in ce mai acoperite cu diverse sedimente, astfel, creandu-se temperaturi si presiuni ridicate. Aceasta procedura a ajutat la intensificarea proceselor de incarbonizare. De altfel, presiunea elimina apa din turba, iar carbunele brun ia nastere.

Aceasta roca sedimentara are o compozitie destul de interesanta: contine carbon, hidrogen, elemente chimice, azot, oxigen si sulf.

Cele mai cunoscute tipuri de carbune din Romania

Cu toate ca denumirea de carbune se refera la un singur fel de roca, chiar si aceasta este de mai multe tipuri. Iata care sunt cele mai cunoscute tipuri de carbune ce se gasesc in Romania:

carbuni romania

  • Turba – dupa cum ai putut observa si in informatiile anterioare, turba reprezinta cea mai tanara forma a carbunelui. Acesta se formeaza chiar si la ora actuala si este utilizat cu succes atat ca ingrasamant, cat si ca material filtrant.
  • Carbunele brun – este un carbune destul de vechi, din Paleogen. Acesta este cel mai des intalnit ca avand intrebuintari de combustibil clasic in termocentrale.
  • Carbunele brun huilos – este specific tarii noastre si este utilizat cu succes in scopuri energetice.
  • Huila – este un carbune vechi ce dateaza inca din Jurasic si Cretacic. Acesta este considerat a fi cel mai pretios tip de carbune tocmai pentru ca sunt intrebuintate cu succes in scopuri energetice, insa ajuta si la producerea cocsului.
  • Antracitul – este cel mai vechi carbune ce dateaza din Jurasic. Nu contine aproape deloc materii volatile si este alcatuit din carbon in proportie de 92 – 98%, ceea ce inseamna ca este destul de dificil de aprins. Chiar daca este foarte rar utilizat in scop energetic, prezinta un adevarat succes in industria chimica atunci cand se are in vedere producerea electrozilor.

Carbunele, apreciat in intreaga lume

Fiind o roca atat de importanta de care depind multe industrii din ziua de azi, aceasta este intotdeauna la mare cautare atat in Romania, cat si in alte colturi ale lumii. Cu toate acestea la nivel global, rezervele de carbuni sunt estimate a fi din anul 2004 la aproximativ 783,1 miliarde de tone. Dintre acestea, 27% se afla in SUA, 16% in Rusia, 12% in China, 12% in India, 7% in Uniunea Europeana si 7% in Australia.

Cu toate acestea, si in Romania beneficiem de cateva rezerve in cantitati medii: 721 milioane de tone de huila, 65 milioane de tone de carbune brun, dar si 3.400 milioane de tone de lignit.

Conform acestor date, resursele ar trebui sa acopere necesarul globului pe o perioada de 203 ani, atat timp cat sunt folositi in ritmul constant de pana acum.

TOP 7 lucruri interesante despre carbune pe care nu le stiai

top 7 carbuni

  1. Carbunii au jucat si inca joaca la ora actuala un rol esential in vietile noastre, dar mai ales in dezvoltarea rapida a tarilor industrializate. Acesta este cunoscut ca fiind primul combustibil utilizat in timpul revolutiei industriale.
  2. Este cel mai accesibil din punct de vedere al pretului. De altfel, de-a lungul istoriei, aceasta costa in medie de patru ori mai putin decat gazele naturale sau petrolul. Astfel, atat cei bogati, cat si cei mai putini instariti din punct de vedere financiar, isi permiteau sa foloseasca aceasta roca sedimentara in diverse scopuri. Cu toate acestea, carbunele era utilizat in procesul de ardere, tocmai pentru ca degaja caldura in jur.
  3. Carbunele este cel mai frecvent utilizat ca si combustibil; se estimeaza ca in anul 2006 s-au ars in jur de 6 miliarde de kilograme de carbune, iar cifra se afla in continua crestere de la an la an.
  4. Intaia oara, carbunii au fost descoperiti de catre chinezi in urma cu aproximativ 3.000 de ani.
  5. Este o sursa de energie neregenerabila, tocmai pentru ca se formeaza intr-o perioada de minim un milion de ani.
  6. Carbunele prelungeste considerabil viata florilor din vaza. Adaugarea unei cantitati foarte mici de carbune in apa din vaza, va ajuta la mentinerea proaspata a plantelor.
  7. Carbunele medicinal este cunoscut ca fiind si inamicul toxinelor. Atunci cand acesta este obtinut din lemn de tei, este utilizat cu succes in filoterapie. In plus, in cazul unei otraviri sau a unei toxiinfectii, se recomanda administrarea a trei linguri de carbune cu putina apa. In acest fel organismul este salvat intr-o oarecare masura.

Alte informatii utile

                Acestea fiind spuse, intrebuintarile carbunelui sunt multiple, insa cele mai importante constau in faptul ca:

  • Acesta este utilizat cu maximum de succes drept combustibil: este de mare folos atat in case, cat si in producerea de curent electric ce se datoreaza ajutorului temocentralelor, precum si a turbinelor. Atunci cand carbunele este ars, degaja o cantitate de caldura si produce o serie de gaze in care se incadreaza dioxidul de carbon, dioxidul de suls si vaporii de apa.

                Cu toate acestea, in prezent, termocentralele de ultima generatie ce se afla acum in casele oamenilor, beneficiaza de reduceri substantiale ale emisiilor de gaze nocive ce rezulta in urma procesului de ardere.

  • Carbunele este utilizat ca materie prima in industria chimica, dar si in metalurgie.

                Arderea carbunelui isi face cunoscuta eficienta

eficienta carbune

Specialistii ne comunica faptul ca aceasta roca sedimentara ar putea sa rezolve problemele serioase energetice cu care se confrunta omenirea in ultimii ani de zile. Astfel, acesta va lua incetul cu incetul locul petrolului, tocmai pentru ca polueaza mult mai putin, iar pretul este extrem de accesibil.

De exemplu, China deja si-a implementat noi idei ce au in vedere ca noile centrale sa utilizeze boilere mult mai eficiente care degaja aceeasi caldura, insa cu mult mai putin carbune ars. Pentru ca dorim sa va oferim si voua posibilitatea de a trai intr-un mediu prielnic si in acelasi timp sa platiti o suma cat mai mica, va punem la dispozitie centralele noastre. Acestea reusesc de fiecare data cu succes sa degaje caldura chiar si 5 zile, fiind necesara doar o singura incarcare de carbune. Astfel se economisesc sume destul de consistente de bani ce pot fi investite cu succes in alte scopuri.

Consumul de carbune in lume

Cu toate acestea, in anul 2011, in China s-au inregistrat cele mai ridicate consumuri de carbune din lume. Tocmai de aceea, au ajuns la concluzia ca trebuie sa faca urgent ceva in acest scop, fapt pentru care in anul acesta nu se mai afla in acelasi top. Odata cu trecerea anilor, au reusit sa ajunga la un nivel mediu de consum al carbunilor. Asadar, ar trebui sa ii urmam. Nu putem face asta decat apeland la mici trucuri, unul dintre ele fiind reprezentat de centralele noastre ce ofera maximum de eficienta si obtinerea unor economii substantiale.

In plus, carbunele a fost si ramane chiar si la ora actuala cunoscut ca fiind o resursa primara de energie. Cu toate acestea, trebuie sa il utilizam cu mare grija si discernamant, pentru ca in viitorul apropiat exista posibilitatea sa nu mai putem beneficia de uluitoarele sale beneficii. In prezent depindem destul de mult de aceasta resursa de energie pentru ca este eficienta si deloc scumpa.

Asadar, achizitioneaza-ti si tu o centrala pe carbune Liepsnele 40 Universal si vei avea parte de o economie de combustibil, de 25 de ani de functionalitate lipsita de probleme, 5 ani de garantie, dar si de o constructie simplificata.

Centralele Liepsnele te vor face sa intelegi de ce strainii o duc atat de bine: platesc putin si traiesc in maximum de confort.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Cosul dvs este golInapoi la magazin
      Calculate Shipping
      Apply Coupon