Structura cazan


 

Va prezentam structura unei centrale termice pe lemne si carbuni Liepsnele, cu elementele care compun centrala si explicarea principiului de ardere tip lumanare.

informatiile de mai jos sunt foarte importante pentru a intelege avantajele si pentru a instala si utiliza corect centrala. Caracteristicile exceptionale ale centralelor Liepsnele sunt date de solutiile inovatoare realizate de catre specialistii la nivel european Liepsnele din Lituania.

 

Schema cazanelor Liepsnele

imagine

 

1. Regulator tiraj

2. Sistem de ridicare cu role

3. Clapeta de alimentare cu aer

4. Tija regulatorului de tiraj

5. Racord TUR

6.Compartiment de preincalzire a aerului

7.Racord pentru cosul de fum

8. Cablu pentru ridicarea distribuitorului de aer

9. Supapa de comutare lemne/carbune (doar la centralele universale) – instalat in spatele distribuitorului de alimentare cu aer.

10. Usa pentru alimentare cu combustibil

11. Distribuitor de aer

12. Combustibil

13. Usa pentru eliminare cenusa

14. Supapa de presiune

15. Racord RETUR

16. Telescop alimentare cu aer

17. Baza din otel

18. Platforma asezare cazan

*Centralele universale sunt dotate cu gratar

 

 

 

Cazanul este format dint-un cilindru de oțel acoperit de un alt cilindru de oțel de dimensiuni mai mari care formeaza schimbatorul de caldura. Apa caldă circulă printre cele 2 cilindre. Regulatorul termic de tiraj este instalat în partea din față a boilerului (1).În structura centralei sunt montate doua usi, o ușă pentru încărcarea cu combustibil solid (10), o ușă pentru scoaterea cenușii (13) și o deschidere pentru racordul coșului de fum (7). De asemenea, din structura centralei fac parte și conductele de tur și retur a apei (5-15). Există un compartiment de preîncălzire a aerului (6) instalat deasupra compartimentului de ardere a centralei pentru îmbunătățirea calității combustiei și a transmisiei de căldură. Cazanele cu funcționare pe bază de turbă sau cărbuni pot fi configurate cu supapă de comutare (9) și grătar .  Există o distanță între compartimentul de încălzire a aerului  și pereții centralei prin care trece fumul, astfel încât căldura este mai bine transmisă. O conductă telescopică de alimentare cu aer (16) este montată în  compartimentul de incalzire a aerului  la capătul căruia este  fixat distribuitorul de aer (11).

În partea superioară cazanului se află o deschidere pentru injecție cu aer și clapeta de alimentare cu aer (3). Cablul de ridicare cu inel (8) al mecanismului de alimentare cu aer și al cârligului de fixare se află în partea dreapta. Scopul distribuitorului de aer este acela de a distribui corect aerul în zona de combustie de lângă și de deasupra distribuitorului. Distribuitorul de aer se înclină pe partea combustibilului situat la margine care nu se arde atât de puternic precum combustibilul situat in centru. În timpul arderii distribuitorul de aer  coboara în jos, în funcție de arderea combustibilului, presându-și greutatea pe combustibilul care urmeaza a fi ars.

Nu se recomandă ridicarea distribuitorului de aer pe durata arderii, deoarece deplasarea distribuitorului de aer în sus și în jos duce la rotirea și adâncirea acestuia în zona de ardere, si scade autonomia de ardere a cazanului. Drept urmare, funcționarea cazanului devine neeconomică iar piesele sistemului de alimentare cu aer se uzează mult mai repede. În caz de pericol de incendiu, distribuitorul trebuie  tras cu cablul (8)  si fixat in carlig, pentru a minimaliza cantitatea de aer proaspăt care ar putea pătrunde in interiorul camerei de ardere.

GROSIME MATERIAL

imagine

CERINȚE PENTRU ÎNCĂPEREA ÎN CARE VA FI AMPLASATA CENTRALA

Camera în care este instalat cazanul trebuie să aibă cel puțin 210 cm înălțime, special conceputa pentru centrala, conform normelor in vigoare. Podeaua trebuie să fie din beton. Dimensiunea camerei trebuie sa fie mai mare de 4 m². Camera trebuie să fie separata de incintele rezidențiale încălzite. Camera centralei trebuie să fie prevăzută cu un sistem de ventilare interioară, în peretele acesteia, direct de afară. Centrala trebuie instalata pe o suprafață de beton (la boloboc). Nu există proces de combustie în partea inferioară a centralei, principiul de funcționare a centralei include combustia superioară, procesul de ardere are loc de sus în jos . Dacă se utilizează sistemul de încălzire cu circuit închis este recomandata utilizarea unei supape termostatice pentru răcire „Regulus DBV1” sau utilizarea unor supape termostatice de răcire de același tip fabricate de către alți producători. Astfel, în camera centralei trebuie instalată o conductă de colectare a apei fierbinte în exces. Astfel de supape necesită și alimentare cu apă rece.

CERINȚE CANAL DE CONDUCERE A GAZELOR SPRE COȘ 

În cazul cazanelor Liepsnele trebuie instalat un regulator de tiraj al fumului dacă tirajul este mare. Regulatorul de tiraj al fumului nu este inclus în echipamentul cazanelor. Czanul necesită un canal de conducere a gazelor spre coș, orizontal, astfel încât condensul format să nu intre în centrala. Racordul dintre central si cosul de fum trebuie sa fie orizontal și nu mai lung de 150 cm sau mai scurt 20 cm , bine sigilat și izolat (Fig.2). Coșul centralei va fi periodic curățat în conformitate cu cerințele de Prevenire a Incendiilor.

Regulatorul de tiraj automat al fumului este utilizat pentru controlul tirajului și eliminarea vibrațiilor (vibrația se simte în momentul în care tirajul coșului de fum este foarte puternic). Regulatorul de tiraj al fumului nu este furnizat împreună cu centrala, dar se poate cumpara separat . În coș se montează un racord din oțel inoxidabil împreună cu un regulator de tiraj. (Fig. 2)

 imagine

 

1. Regulator de tiraj automat

2. Ușă de vizitare cos

3. Racord

4. Racord T pentru coșul de fum

al centralei

5. Racord T pentru regulatorul de tiraj

6. Colector de condens

7. Conducta eliminare condens

8. Centrala Liepsnele

 

 

 

 

 

 

RACORD INOX INTRE CENTRALA SI COSUL DE FUM

imagine

Cosurile de fum trebuiesc alese dupa doua criterii importante:

  • Cosurile de fum trebuiesc alese dupa doua criterii importante:

    1. Diametru interior al cosului de fum – poate sa fie mai mare cu 10% sau egal cu diametru racordului de gaze arse al centralei pe care o detineti sau doriti sa o achizitionati. Orice racord de la centrala la cosul de fum va trebui izolat sau facut din material izolant (dublu INOX cu izolatie) pentru evitarea creearii condensului si intoarcerea acestuia in corpul centralei.

    2. Inaltimea cosului de fum - trebuie sa fie mai mare cu cel putin 0.5 m decat inaltimea coamei casei, dar nu mai putin de 6m ianltime, de la racordul centralei in sus (in functie de pozitionarea geografica inaltimea poate varia). Acest lucru se impune datorita curentilor turbionari ce se pot forma, daca exista pereti, corpuri, acoperisuri mai inalte decat cosul de fum. Racordul dintre centrala si cosul de fum trebuie amplasat in pozitie orizontala, iar lungimea lui trebuie sa fie intre 20-150 cm.

     

Despre noi

Reprezentant exclusiv pentru Liepsnele in ROMANIA

Centralele termice pe lemne si carbuni Liepsnele sunt concepute pentru diverse cladiri / camere unde este instalat un sistem de incalzire cu calorifere, boilere de incalzire apa in scopuri casnice sau incalzire prin pardoseala, sau toate acestea impreuna. Cazanul poate funcționa in sistem închis sau deschis.


Contacteaza-ne


Oras Titu, Jud. Dambovita
Telefon: 0769 076 287
Telefon: 0753 753 158
E-mail: contact@centrale-lemne-liepsnele.ro centrale.lemne@gmail.com

Urmareste-ne

Pagina de facebook

Facebook centrale Liepsnele