Folosirea unei centrale pe lemne pentru încălzire este o metodă ce beneficiază de tot mai multă popularitate datorită eficienței sale precum și a caracterului său ecologic.
Cu toate acestea, pentru o persoană care nu a mai folosit o centrală pe lemne în trecut, aprinderea focului în centrală poate fi un detaliu destul de complicat. De aceea am decis să scriem un articol pe acest subiect.
În rândurile următoare vei găsi mai multe reguli esențiale pentru aprinderea focului într-o centrală pe lemne în mod sigur și eficient:
Curățarea coșului de fum
Înainte de a aprinde focul, trebuie să te asiguri că ai curățat coșul de fum și că nu există depuneri pe suprafața interioară a acestuia. O curățare regulată a coșului de fum va asigura o evacuare corespunzătoare a fumului și va reduce riscul de incendiu.
Folosește lemne uscate
Lemnele trebuie să fie complet uscate. Doar astfel vei obține o ardere eficientă care să genereze cât mai puțin fum.
Lemnele verzi nu vor arde corect, ci vor genera mai mult fum dar și mai puțină căldură. De asemenea, asigură-te că lemnele sunt stocate într-un loc bine ventilat, astfel încât să se poată usca în mod corespunzător.
Citește și acest articol despre cum se verifică umiditatea lemnului de foc. Sigur îți va fi de ajutor!
Aranjarea corectă a lemnelor
Atunci când așezi lemnele în centrală, asigură-te că le pui în mod corespunzător, astfel încât aerul să poată circula în mod adecvat.
Nu aglomera centrala mai mult decât este necesar, ci lasă loc suficient pentru ca aerul să poată pătrunde și să alimenteze focul.
Aprinde lemnele din partea superioară
Pune lemnele mai mari în partea de jos a focarului iar lemnele mai mic sau rumegușul îl poți așeza deasupra lor. Acest lucru va permite ca focul să ardă mult mai eficient, oferind mai multă căldură.
Nu folosi lichide inflamabile
Să nu folosești niciodată lichide inflamabile, așa cum este benzina, alcoolul sau alte lichide, pentru a aprinde focul în centrala pe lemne. Folosirea lor poate duce la producerea unei explozii sau a unui incendiu, ceea ce sigur nu îți dorești.
Supraveghează focul
Să nu lași niciodată focul nesupravegheat. Trebuie să te asiguri că există mereu o persoană acasă, atunci când centrala funcționează. Focul lăsat nesupravegheat poate duce la producerea unui incendiu.
Folosește un aparat pentru detectarea monoxidului de carbon
Centrala pe lemne poate produce monoxid de carbon, ceea ce este un gaz foarte periculos. Prin urmare, este important să folosești un aparat care să detecteze prezența acestui gaz și să te atenționeze în acest sens.
Revizii și întreținere periodică
În final, îți recomandăm să efectuezi revizii periodice ale centralei pe lemne și mai ales să o întreții în mod corespunzător. Dacă vei curăța cenușa în mod periodic și vei înlocui piesele defecte, atunci când apar astfel de probleme centrala ta pe lemne va beneficia de condiții ideale de funcționare.
Aplică toate aceste recomandări iar aprinderea focului în centrala pe lemne va fi foarte ușor de făcut, îți garantăm. De asemenea, poți cumpăra o centrală pe lemne Liepsnele iar astfel aprinderea focului va fi doar un detaliu pe care îl vei rezolva în câteva secunde.