Atunci când folosești un sistem de încălzire alimentat cu combustibil solid, este foarte important să te preocupi în mod atent de întreținerea coșului de fum. În caz contrar, nu numai că performanțele centralei pot fi afectate, dar totodată există o mulțime de pericole, așa cum este provocarea unui incendiu.
Pentru că urmează o lungă perioadă de folosire a sistemului de încălzire, am decis ca în acest articol să oferim mai multe recomandări cu ajutorul cărora poți preveni înfundarea coșului de fum.
Astfel, dacă îți propui să ai o iarnă fără evenimente neplăcute, iată care sunt lucrurile pe care trebuie să le faci neapărat:
Curăță regulat coșul de fum
Înainte de toate, de departe cel mai important sfat pe care ți-l putem oferi este să cureți coșul de fum în mod regulat. Curățarea coșului de fum este cea mai importantă măsură pe care o poți lua pentru prevenirea înfundării sale.
Acesta se poate bloca cu funingine, creozot sau cu alte depuneri care pot lua foc și provoca incendii. Prin urmare, trebuie să te ocupi personal de curățarea coșului de fum sau poți solicita ajutorul unui specialist.
Această operațiune ar trebui realizată de cel puțin două ori pe an, în funcție și de utilizare. Îți recomandăm să citești și articolul despre curățarea coșului de fum.
Folosește lemne uscate
Dacă folosești lemn de foc pentru încălzire, asigură-te că acesta este complet uscat.
Lemnul umed sau verde produce multe depuneri, iar astfel va crește și riscul înfundării coșului de fum.
Evitarea arderii deșeurilor sau a lemnului vopsit
Arderea deșeurilor, a lemnului vopsit sau tratat chimic nu este recomandată dacă folosești o centrală pe lemne. Asta deoarece va duce la acumularea de substanțe toxice și mai ales la creșterea riscului de înfundare.
Sfatul nostru este să folosești doar lemn de foc natural, fără tratamente chimice, iar astfel vei evita o mulțime de riscuri.
Verifică structura coșului de fum
Asigură-te că ai un coș de fum aflat în perfectă stare de funcționare. În acest sens, ar trebui să te asiguri că nu există fisuri sau deteriorări ale coșului de fum. În caz contrar, funinginea ar putea pătrunde în structura casei, ceea ce reprezintă un pericol pe care nu ai voie să îl ignori.
Instalează un capac pentru coșul de fum
Un capac montat corect va preveni pătrunderea apei de ploaie, a zăpezii sau a altor lucruri ce ar putea bloca coșul de fum. Asigură-te că folosești un capac ce permite evacuarea gazelor, oferind totodată protecție coșului.
Aplică și tu toate aceste recomandări iar astfel vei reuși să previi înfundarea coșului de fum!