Lemnul ca sursa de energie

Acest articol face parte dintr-un set de articole statistice pe care se bazeaza publicatia online Eurostat „Statistici agricole, forestiere si pescuit” si alte publicatii. Prezinta statistici privind lemnul si energia in Uniunea Europeana. Uniunea Europeana reprezinta aproximativ 5% dintre padurile lumii si, spre deosebire de ceea ce se intampla in multe alte parti ale lumii, suprafata impadurita a UE creste incet.

Unul dintre aspectele ecologice ale padurilor este rolul lor ca resursa de energie regenerabila. Acest articol prezinta statistici privind ponderea lemnului in consumul de energie al UE, precum si productia si comertul cu pelete de lemn si alte aglomerate, precum ar fi brichetele.

consumul de lemn 1

Combustibil lemnos in amestec de resurse regenerabile

Alimentarea cu energie a fost intotdeauna una dintre principalele utilizari ale lemnului. Interesul politicilor privind securitatea energetica si sursele regenerabile de energie, combinat cu preturile relativ ridicate la petrol si gaze, a condus, in ultimii ani, la o reevaluare a posibilei utilizari a lemnului ca sursa de energie. Utilizarea surselor regenerabile de energie este prevazuta in lista de obiective obligatorii din punct de vedere juridic stabilite pentru fiecare stat membru al UE cu privire la rolul jucat de sursele regenerabile de energie pana in 2020. Acest obiectiv are scopul de a contribui la reducerea emisiilor, la imbunatatirea securitatii aprovizionarii cu energie si la reducerea dependentei de importurile de energie.

Intre 2005 si 2016, consumul de energie regenerabila in UE-28 a crescut cu 78,6%. Unele surse de energie regenerabile au crescut exponential. Consumul de energie solara, de exemplu, a crescut cu 1.512% intre 2005 si 2016. Printre sursele regenerabile de energie, bio masa totala – de exemplu lemnul si carbunele, biogazul si biocarburantii si deseurile municipale – joaca un rol important reprezentand doua treimi din consumul intern brut de energie regenerabila in UE-28 in 2016.

Ca parte a acestui total de biomasa, produsele din lemn si aglomerate din lemn, precum peletii si brichetele, au reprezentat cea mai mare parte a energiei de origine biologica, reprezentand aproape jumatate din consumul intern brut de energie regenerabila din UE-28 in 2016 – a se vedea figura de mai jos.

statistici 1

In multe state membre UE, lemnul a fost cea mai importanta sursa unica de energie din surse regenerabile. Dupa cum se arata in figura 2, in anul 2016, lemnul si produsele din lemn au reprezentat 6% din energia totala consumata in UE-28. Ponderea lemnului si a produselor din lemn in consumul intern brut de energie a variat de la peste 20% in Letonia si Finlanda pana la mai putin de 1% in Cipru si Malta. Lemnul a fost sursa pentru mai mult de trei sferturi din energia regenerabila consumata in Estonia, Lituania, Ungaria, Letonia, Finlanda si Polonia. Dimpotriva, cota lemnului in mixul de surse regenerabile a fost relativ scazuta in Cipru si Malta.

statistici 2

In timp ce statisticile energetice privind lemnul utilizat ca sursa de energie regenerabila includ estimari pentru consumul privat in tone de petrol echivalente, datele fizice privind elimentarea lemnului tip combustibil din padurile UE sunt, probabil, sub-raportate in chestionarul privind sectorul forestior comun.

In 2016, trei state membre ale UE, Slovacia, Suedia si Portugalia, au raportat ca peste 90% din totalul productiei de lemn rotund a fost lemn rotund industrial. In Cipru, Grecia, Tarile de Jos, Italia, Danemarca si Franta, peste jumatate din lemn rotund produs in 2016 a fost lemnul de combustibil. Pentru Ungaria, Bulgaria, Croatia, Romania si Estonia ponderea lemnului pentru caldura variaza intre 32% si 47% din productia de lemn rotund.

Cu toate acestea, in multe state membre ale UE, nici o estimare a consumului de lemn pentru combustibili de catre gospodarii nu este inclusa in cifrele raportate in JFSQ. Vor fi necesare studii separate pentru a le produce, deoarece lemnul poate fi obtinut informal, inclusiv din padurile detinute de gospodarii. Datejele JFSQ indica o crestere puternica a productiei si a comertului cu peleti din lemn si alte aglomerate in ultimii ani, dar nu a existat o crestere corespunzatoare a lemnului pentru foc.

grafic 1

grafic 2

Productia si comercializarea lemnului de foc

Desi aprovizionarea cu biomasa potentiala in majoritatea statelor membre ale UE este substantiala, unele tari importa volume semnificative de lemn combustibil pe masura ce isi doresc sa isi atinga obiectivele privind energia din surse regenerabile, ridicand ingrijorarea cu privire la consecintele pe care aceasta le-ar putea avea asupra durabilitatii globale a padurilor si a emisiilor de carbon. Potrivit bazei de date COMEXT, importurile globale ale UE provenind din tari terte, inclusiv busteni, aschii si alte deseuri lemnoase, peleti, brichete si forme similare – au crescut considerabil intre 2005 si 2017. Cantitatile au crescut cu aproximativ 13% pana la 41 milioane de tone, in timp ce valoarea acestora a crescut cu 50%. Pretul total al acestor importuri a variat de la 234 de euro pe tona pana la 310 de euro pe tona in aceeasi perioada.

Peletele de lemn si alte produse energetice aglomerate sunt fabricate din rumegus uscat, materia prima fiind comprimata sub presiune inalta. Peletele si aglomeratele sunt in prezent cel mai economic mod de transformare a biomasei in combustibil si prezinta o sursa de energie cu crestere rapida in Europa. Acestea pot fi utilizate pentru producerea de energie electrica sau direct pentru combustie in incalzirea rezidentiala si comerciala.

Tarile de top din punct de vedere al producerii de pelete de lemn sunt Germania, Suedia, Letonia, Cehia, Polonia si Estonia.

De asemenea, in Europa se importa milioane de tone de pelete din lemn, principalii furnizori fiind Statele Unite si Canada. Rusia se regaseste si ea in lista de furnizori, cu o cantitate mult mai mica insa.

final 1

final 2

Daca iti propui sa garantezi si tu incalzirea casei tale folosind o centrala pe lemne, atunci ar trebui sa ne vezi oferta numaidecat!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Cosul dvs este golInapoi la magazin
      Calculate Shipping
      Apply Coupon