Sezonul de iarna este din ce in ce mai aproape iar majoritatea proprietarilor ar trebui sa isi pregateasca sistemele de incalzire pentru sezonul rece in care trebuie sa asigure necesarul de caldura. Procesul de pregatire este important deoarece astfel pot fi prevenite anumite situatii neplacute precum unele defectiuni.
Cazanul pe lemne necesita o ingrijire regulata pentru o buna functionare. Iar in acest articol iti prezentam cum se pregateste de iarna cazanul pe lemne.
Cazanul si cosul de fum trebuie curatate
Acest lucru poate fi facut de catre oricine, cu putina atentie si perseverenta. Exista o multime de perii si alte accesorii in comert care pot fi folosite cu brio pentru curatarea cosului de fum si a centralei.
Curatarea cazanului se face cu ajutorul unei perii de sarma flexibila, chiar prin usa pe unde se introduc lemnele. Se curata de sus in jos peretii centrale pentru a se indeparta cenusa acumulata de-a lungul timpului. Totodata, cartea tehnica mai recomanda si curatarea racordului dintre centrala si cos, care este foarte importanta in functionarea corecta a cazanului.
Exista cosari care efectueaza curatarea cosului de fum si a centralei. Poti cere serviciile acestora in cazul in care procedeul ti se pare complicat sau doresti o lucrare mult mai buna.
Cosul de fum se curata inainte de sezonul rece (va recomandam primavara sau vara) iar in sezonul rece acesta ar trebui verificat regulat, o data pe luna, si curatat doar daca este cazul. Curatarea se face mai rar sau mai des in functie de tipul de combustibil folosit dar si de umiditatea acestuia. In cazul combustibilului umed curatarea ar trebui efectuata mai des.
Care sunt riscurile atunci cand cosul de fum nu a fost curatat
- Se poate produce un incendiu;
- Pot aparea intoxicari cu monoxid de carbon;
- Mediul inconjurator este poluat;
- Creste consumul de combustibil;
- Scade randamentul cazanului;
- Scade eficienta sistemului de incalzire.
Se recomanda totodata si inspectia regulata a cosului de fum.
Intregul sistem de incalzire trebuie verificat
Chiar daca sistemul de incalizre este nou sau il folositi deja de ceva timp, trebuie facuta numaidecat o verificare a intregului sistem de incalzire. Astfel pot fi detectate mai usor unele scurgeri sau pierderi.
Verificarea instalatiei de incalzire ar trebui facuta insa de un instalator cu experienta in domeniu. Daca sunt detectate defectiuni, acestea ar trebui reparate inainte de a porni centrala pe lemne Liepsnele. Iar daca instalatorul concluzioneaza ca intregul sistem este in regula, se poate trece la pornirea cazanului. Din etapele de verificare nu trebuie sa fie ignorati parametrii de functionare a pompei de circulare.
De ce sa faci verificari regulate ale instalatiei de incalzire
- Fiabilitate garantata – efectuand verificari regulate, de regula anual inainte de sezonul rece, poti preveni unele defectiuni grave ale centralei care ar avea drept consecinta reparatii costisitoare;
- Nu vei sta cu teama – dupa ce instalatorul a verificat ca intregul sistem de incalzire functioneaza corespunzator, te vei simti mai linistit si vei scapa de unele griji;
- Mai multa performanta – o mica problema nedectata, de exemplu niste tevi izolate necorespunzator, poate duce la costuri pentru incalzire mai mari decat in mod obisnuit. Facand verificari regulate pot fi detectate problemele care cauzeaza un randament nu foarte bun al centralei;
- Longevitate – verificarile regulate ale sistemului de incalzire iti garanteaza totodata o durata de viata mai indelungata a intregului sistem.
Incarcarea instalatiei cu antigel
In cazul in care in timpul sezonului rece aveti planificata o vacanta sau nu o sa locuiti pe tot timpul iernii la casa, atunci se recomanda incarcarea centralei cu antigel sau golirea completa a acesteia astfel incat sa nu se formeze dopuri de gheata in interiorul tevilor, deoarece acestea pot distruge cazanul sau sistemul de incalzire.
Alte lucrari de pregatire a sistemului de incalzire pentru iarna
Se verifica termostatul
Daca ai instalat un puffer cu un termostat pentru un consum redus de combustibil precum si pentru un confort termic sporit, atunci ar trebui sa-i faci o verificare si acestuia. Bateriile termostatului ar putea fi consumate aproape in totalitate, caz in care trebuie inlocuite.
Aerisirea caloriferelor
Inainte de iarna trebuie verificate si caloriferele. Acestea nu ar trebui sa prezinte scurgeri iar mai apoi trebuie aerisite. Aerisirea se face inainte de pornirea centralei si dupa la cateva zile dupa ce centrala a fost pornita. Aerisirea este necesara pentru a indeparta bulele de aer care se ridica in partea de sus a caloriferului.
3 thoughts on “Cum ne pregatim de iarna cazanul pe lemne”
Excelent. Informații foarte bune. Care este prețul.
Bună seara, cit de rentabil este centrala asta.Face și apa calda, său trebuie conectată la un boiler!