Necesarul termic se refera la cantitatea de energie furnizata in mod normal de sistemul de incalzire. Acesta este esential pentru asigurarea confortului interior care se doreste, atunci cand temperatura exterioara este scazuta.
In mod mai precis, acest aspect termic este direct proportional cu suma totala a pierderilor la nivel termic suferite de o locuinta la diverse temperaturi. Se identifică cinci tipuri de astfel de pierderi, după cum urmează:
Tipuri de pierderi de temperatura
- Pierderile prin tavan
- Pierderile prin pereti
- Pierderile prin usi si ferestre
- Pierderile prin aerisire sau ventilatie
- Pierderile prin pardoseala
Fiecare dintre aceste pierderi pot fi remediate daca se opteaza pentru tipul de sistem corespunzator. Se poate realiza metodologia de calcul a acestor pierderi atunci cand detii informatii precum suprafata supusa transferului termic (precum peretii, tavanul, pardoseala, ce difera din punct de vedere al temperaturii), diferenta de temperatura dintre cele 2 fete si coeficientul pe care il prezinta anvelopa, aflat in stransa legatura cu transferul termic.
Metodologia de calcul utilizata de majoritatea instalatorilor si a firmelor renumite este prezentata in SR 1907. Aceasta este o modalitate eronata de calcul, pentru ca se realizeaza usor si rapid. Rolul ei este de a afla volumul interior al modulului interior al incaperilor si inmultirea acestuia cu un coeficient anume. Coeficientul este diferit pentru fiecare imobil in parte.
Spunem ca este eronata deoarece nu se cunoaste cu exactitate coeficientul ce se preteaza fiecarei situatii in parte. Noile normative impun un consum anual de energie prestabilit, potrivit pentru incalzirea a 100 kwh/mp. Majoritatea instalatorilor considera ca se pot folosi de acest coeficient pentru a calcula necesarul termic. Pentru ei este indiferent daca locuinta coincide sau nu in privinta termoizolatiei.
Formula de calcul a necesitului termic
In realitate formula de calcul nu este deloc atat de simpla cum ar credea unii ca este. Aceasta implica o sumedenie de cifre si socoteli, iar rezultatul final va fi un numar lung.
Daca doresti sa beneficiezi de o dimensionare completa de la cap la coada a instalatiei de incalzire, iti recomandam sa apelezi la un ajutor specializat. Un inginer capabil poate sa realizeze aceste calcule. Aceasta este cea mai buna metoda de a evita posibilele neplaceri ce ar putea aparea in urma unor socoteli facute pe cont propriu,
Asadar, este indicat sa tii cont de aceste sfaturi daca nu vrei sa te trezesti intr-o zi ca instalatiile sunt suprasolicitate si nu corespund, sau ca randamentul este extrem de mic. Cu siguranta vei dori sa eviti oricare dintre aceste situatii, pentru ca toate costurile ulterioare vor fi mai mari decat te astepti.
De ce trebuie realizate cat mai corect aceste calcule?
Te sfatuim sa apelezi la serviciile unui inginer profesionist care sa iti realizeze calculele daca vrei ca pretul final sa nu fie mai mare decat te-ai fi asteptat. Daca pentru un necesar de 20 kw al unei centrale termice pretul investitiei s-ar afla undeva in jurul sumei de 8.000 – 10.000 lei. Cand necesarul va fi aproape dublu, atunci si costurile vor creste.
Daca doresti sa beneficiezi de servicii de calitate iti recomandam sa vorbesti cu un proiectant termist si un auditor energetic. Acestia iti vor intocmi un proiect cat mai corect.