Nu de puține ori am recomandat cititorilor și clienților noștri să folosească doar combustibil solid cu un grad de umiditate cât mai redus. Lemnul de foc ar trebui, deci, să fie cât mai bine uscat înainte de a fi introdus în centrală, astfel încât să poată fi prevenite depunerile precum și pentru a putea obține în continuare performanțe ridicate.
Astfel, nu ar trebui să ne mire faptul că apare adesea întrebarea: de cât timp are nevoie lemnul pentru a se usca? Ei bine, pe această temă ne-am propus să vorbim în acest articol. Astfel, dacă ai depozitat lemn verde și vrei să afli în cât timp îl vei putea folosi pentru arderea în centrală, atunci acest articol îți va fi de ajutor. Iată ce trebuie să știi:
Lemnul uscat are o putere calorică mult mai mare decât lemnul verde, iar cu cât umiditatea este mai mare, cu atât mai puțină căldură va da lemnul respectiv.
De aceea ar trebui să te asiguri că lemnul verde a stat suficient timp astfel încât să se fi uscat ca atare. În caz contrar, va scoate mult fum și depunerile vor fi pe măsură.
Ideal este ca lemnul verde să fie depozitat o perioadă de cel puțin 2 ani astfel încât să poată obține un grad de umiditate cât mai scăzut. Modul de depozitare este de asemenea foarte important. Mai exact, butucii de lemne ar trebui să fie sparți și pregătiți pentru ardere, deoarece astfel se usucă mai ușor.
Observăm deci faptul că un an de depozitare a lemnului nu este suficient pentru ca acesta să se usuce ușor.
Mai mult decât atât, folosirea lemnului verde nu este recomandată nu doar din cauza faptului că nu va oferi un randament foarte bun, ci și pentru că arderea sa poate fi periculoasă atât pentru partea tehnică a centralei cât și pentru tine și familia ta.
Iată câteva sfaturi practice care te pot ajuta să ai mereu lemn uscat la dispoziție:
- Achiziționează din timp lemnul de foc și nu înaintea sezonului rece. Astfel, cu cât cumperi lemne de foc mai devreme, cu atât acestea vor avea mai mult timp la dispoziție să se usuce;
- Pregătește corect lemnul de foc astfel încât să se poată usca cu ușurință. Mai exact, lemne trebuie să fie tăiate și crăpate;
- Depozitarea lemnului de foc trebuie realizată într-un loc bine aerisit și fără umezeală;
- Poți opta pentru depozitarea lemnelor în stivă, astfel încât să economisești spațiu;
- Lemnele pot fi expuse la soare astfel încât să se usuce mai ușor.
Pune în practică toate aceste sfaturi și informații și cu siguranță vei folosi doar lemn uscat pentru încălzire. Important este să ai și o centrală de top la dispoziție, iar centralele pe lemne Liepsnele reprezintă fără dar sau poate alegerea ideală.