Aprinderea focului în centrală: 5 reguli pentru eficiență și siguranță

Cum sezonul rece s-a făcut deja confortabil în România, afectând temperaturile pentru o perioadă de cel puțin 3-4 luni calendaristice, centralele pe lemne sunt utilizate zilnic în o mulțime dintre casele românilor.

Alegerea lor este justificată de eficiența maximă și mai ales de siguranța de utilizare. Cu toate acestea, este o perioadă în care pot apărea o mulțime de provocări. Prin urmare, trebuie să acordăm o atenție deosebită procesului de aprindere a focului în centrală.

În acest sens, am pregătit 5 reguli importante pe care trebuie să le respecți atunci când aprinzi focul în centrală:

Folosește lemne uscate și bine pregătite

Un prim pas pe care trebuie să îl faci este să folosești lemn uscat, cu un conținut de umiditate de maxim 20%. În cazul în care lemnul va fi umed, nu numai că va fi mai dificil de aprins, dar totodată eficiența va fi afectată iar funinginea se va acumula în conducte, ceea ce sigur nu îți dorești.

Prin urmare, trebuie să te asiguri că folosești lemn ce a fost depozitat într-un loc bine ventilat și uscat timp de minim 6 luni, astfel încât să se usuce corespunzător.

Îndepărtează cenușa

Este important să îndepărtezi constant cenușa din centrala ta pe lemne, deoarece aceasta ar putea afecta eficiența arderii. Prin urmare, trebuie să îți aloci timp pentru această activitate de curățare a focarului iar astfel vei reuși să păstrezi eficiența la un nivel înalt.

Folosește un produs pentru aprinderea focului

Probabil că știi deja faptul că în comerț găsești diferite produse pe care le poți folosi pentru aprinderea focului. Ei bine, aceste produse pot fi de mare ajutor pentru o aprindere mai simplă a focului.

În schimb, nu este o idee prea bună să folosești combustibili precum benzină, motorină sau alcool, deoarece acestea ar putea distruge centrala.

Asigură-te că folosești un produs pentru aprinderea focului în mod controlat și sigur, iar astfel vei evita o mulțime de pericole.

Așează lemnele într-un mod corect

Atunci când pui lemnele în centrală, asigură-te că există posibilitatea ca aerul să circule liber în jurul buștenilor. Sfatul nostru este să eviți supraîncărcarea centralei, deoarece astfel arderea ar putea fi afectată.

Poți folosi atât lemne mari cât și bucăți mai mici, astfel încât căldura să fie distribuită uniform iar toate lemnele să ardă în mod eficient.

Reglează aerul de combustie și ventilația

În final, nu ne mai rămâne decât să îți recomandăm să reglezi cu atenție aerul pentru combustie și ventilația în centrală. În acest fel, vei putea controla procesul de ardere. În cazul în care există prea mult aer, arderea se va face foarte rapid, ceea ce nu îți dorești, în timp ce o cantitate redusă de aer va genera funingine și monoxid de carbon.

În acest sens, instrucțiunile din manualul centralei vor fi de mare ajutor.

Acestea fiind spuse, aprinderea focului în centrală este ușor de realizat atât timp cât ții cont de sfaturile prezentate în acest articol. Aplică și tu regulile de mai sus iar astfel vei păstra centrala în condiții optime și te vei bucura de o sursă de căldură eficientă și mai ales sigură.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Cosul dvs este golInapoi la magazin
      Calculate Shipping
      Apply Coupon