Acum că sezonul rece se apropie de sfârșit, cel mai probabil că trebuie să realizezi o analiză atentă a combustibilului consumat pentru a stabili mai apoi cât lemn de foc va trebui să cumperi pentru sezonul următor.
Prin urmare, suntem de părere că un articol cu mai multe sfaturi pentru alegerea lemnului de foc poate fi de mare ajutor. Acesta este, așadar, motivul pentru care am decis ca în rândurile imediat următoare să îți oferim mai multe recomandări care te vor ajuta să faci alegeri potrivite ori de câte ori vei cumpăra lemn de foc.
Găsești sfaturile noastre în rândurile imediat următoare:
Cunoaște tipurile de lemn
Înainte de toate, va trebui să înțelegi diferențele dintre diferitele tipuri de lemn disponibile pe piața de lemn de foc. Lemnul moale, așa cum este pinul sau molidul, arde repede și produce o flacără mai intensă, în timp ce lemnul tare, așa cum este stejarul sau fagul, arde mai încet dar produce mai multă căldură.
Alege tipul de lemn care se potrivește cel mai bine nevoilor tale, însă recomandarea noastră este să optezi pentru lemnul de esență tare.
Verifică umiditatea lemnului
O altă recomandare pe care trebuie să ți-o oferim numaidecât este să verifici umiditatea lemnului. Acesta reprezintă un detaliu crucial în determinarea calității și eficienței arderii.
Lemnul prea umed arde încet și produce foarte mult fum dar și reziduuri, în timp ce lemnul uscat asigură o ardere eficientă și produce mai puțin fum.
Prin urmare, trebuie să te asiguri că tipul de lemn pe care îl vei alege are un grad de umiditate sub procentul de 20%. Cu cât gradul de umiditate este mai mic, cu atât mai satisfăcătoare vor fi rezultatele pe care le vei obține.
Măsoară dimensiunile lemnului
Dimensiunea lemnului este, la rândul său, un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când cumperi lemn de foc.
Dacă lemnul are dimensiuni prea mari, va fi mai dificil de manevrat și totodată ar putea încăpea cu greu în centrală. În același timp, lemnul de dimensiuni prea mici va arde mult prea repede și va fi mai puțin eficient în ceea ce privește generarea de căldură.
Alege lemn potrivit pentru sistemul tău de încălzire, iar astfel nu vei întâmpina surprize.
Verifică originea lemnului
Un alt sfat important pe care trebuie să ți-l oferim este să verifici sursa de unde provine lemnul pe care îl cumperi. Prin urmare, evită să cumperi lemn provenit din tăieri ilegale sau din habitatele naturale protejate.
Nu uita: folosirea lemnului de foc nu trebuie să ducă la daune pentru mediul înconjurător!
Calculează cantitatea de lemn necesară
În final, tot ce îți mai rămâne de făcut este să calculezi cantitatea de lemn necesară, astfel încât să nu cumperi mai puțin lemn iar în timpul iernii să fii nevoit să cumperi la prețuri mult mai mari.
Calculează consumul mediu de lemn și durata estimată de utilizare, iar astfel vei putea afla cantitatea necesară. De asemenea, cantitatea de lemn poate fi mai generoasă, deoarece astfel se va usca mai bine și o vei folosi la un moment dat în cele mai bune condiții.
Aplică aceste recomandări, cumpără o centrală Liepsnele și suntem siguri că nu vei regreta alegerea făcută!